Co se vlastně stalo a proč skončil význačný dub jako palivové dřevo? Podle vyjádření starosty Ladislava Langra došlo ke klíčovému pochybení ze strany technických služeb. Pokácen měl být úplně jiný strom. „Strom, který měl být ve skutečnosti pokácen, je dub červený v ulici Na Valech nedaleko hotelu G-Rex. Nikoliv dub letní blízko Studentské ulice, který byl pokácen omylem,“ uvedla mluvčí poděbradské radnice Lenka Hotovcová.

Starosta trvá na zásadním potrestání viníka. „Budu požadovat ukončení pracovního poměru vedoucího správy zeleně Technických služeb města Poděbrady a náhradu škody,“ uvedl starosta Langr. Celá situace se jej údajně vnitřně velmi dotýká. „Bohužel, selháním lidského faktoru na straně dodavatele je Lázeňský park nevratně ochuzen o výrazný solitér,“ doplnil starosta.

Jednání zastupitelů Pískové Lhoty v úterý ráno. Exstarosta Radovan Staněk ve žlutém triku a brýlích.
Odsouzený starosta Pískové Lhoty odstoupil i se zastupiteli

V podobném duchu hovoří také architekt Tomáš Jiránek, který měl před časem na starosti zásadní úpravu lázeňského parku. „Je mi to nesmírně líto, ten strom tu měl stát ještě dalších sto let. Měl klíčovou kompoziční úlohu, byl dominantním stromem v této části parku,“ vysvětluje architekt.

Podle jeho slov je nutné nyní tuto nešťastnou událost převést do pozitivní roviny. „Je podstatné, aby se všichni zainteresovaní rychle shodli, že je třeba pokácený dub nahradit. Podle mého názoru by na místě měl být vysazen starší, zhruba třicetiletý strom. Aby dokázal alespoň částečně vzniklou „díru“ vyplnit. Výsadbou mladého stromku by se to nepodařilo,“ konstatoval Jiránek.

Poděbradská radnice potvrdila, že posudek o špatném stavu stromu byl pořízen právě na zmíněný dub červený u G-Rexu.  Objednávka na pokácení dubu červeného byla vystavena technickým službám odborem dopravy a životního prostředí. „Podkladem byl znalecký posudek o významně zhoršeném stavu stromu, konkrétně výskytu ochmetu evropského a dřevní houby ohňovce statného,“ doplnila mluvčí radnice Lenka Hotovcová. Na omylem pokácený dub letní však znalecký posudek zpracován nebyl, protože strom byl v dobrém zdravotním stavu. 

Poděbradský Kvítek oslavil 25 let
OBRAZEM: Poděbradský Kvítek oslavil pětadvacetiny

K ZEMI ŠEL TAKÉ STROM REPUBLIKY

V Poděbradech se nejedná o první případ, kdy byl pokácen význačný strom. V dubnu 2014 zmizel zhruba 300 metrů od současného místa jiný význačný strom. Lípa nesoucí přízvisko Strom republiky. Zasazena byla před poliklinikou v roce 1995. Podle starosty došlo k pokácení chybou úředníka, který strom označil tak, že je ve špatném stavu a byl pokácen. Úředník se však bránil, že o historickém kontextu nevěděl a plnil jen požadavky na něj kladené. „Strom byl vysazen při příležitosti výročí založení gymnázia a u jeho sázení byl například režisér Miloš Forman,“ řekl tehdy dřívější místostarosta Jaromír Novák, který na případ upozornil. Zaměstnanec radnice, který nesl za pokácení odpovědnost, byl potrestán dvouměsíčním odebráním osobního ohodnocení a vytýkacím dopisem.

Místo, kde rostl Strom republiky
Neuvěřitelné! V Poděbradech omylem pokáceli Strom republiky

ZE SOCIÁLNÍCH SÍTÍ
Marek Bašta
Pro upřesnění: strom byl zdravý. Pan starosta telefonicky potvrdil, že byl pokácen OMYLEM /a rozštípán na topné dřevo/. Měl se kácet jiný. Který to měl být, nebyl pan starosta schopen sdělit.

Tomáš Černý
Pro ty co to neví: plácek pod dubem je vyvzdorované hřiště na petanque, o to víc je to vše nepochopitelné, když se časem zjistilo, že ona „nebezpečná“ hra provozovaná v této části parku vlastně nikomu nepřekáží, natož ubližuje a ohrožuje … v létě tam byl příjemný stín.

Eva Vrzáčková
Copak tam asi omylem vyroste za novostavbu pro doplnění koloritu parku.

Zuzana Kroupová
Kdysi se pan starosta holedbal heslem: Stromy rostou z kořenů a lidé z tradic. V Poděbradech se stává tradicí kácení zdravých stromů. 

Ilustrační snímek.
Kandiduje instruktor lukostřelby i webař