Původně se o začátku rekonstrukce začalo hovořit už letos na jaře, nakonec se ale celá akce posunula. „Smlouva byla podepsána, demolice a výstavba nové haly může začít. Bioska se po 35 letech dočká vymodlené rekonstrukce. Hotovo má být do 16. září 2019,“ informují stránky Hlas Poděbrad.

Hala se změní prakticky od základů. Značně se rozšíří, nově bude v hledišti místo až pro 280 návštěvníků. Ke stávající hlavní budově přibude dvoupodlažní přístavba. Parkoviště projde přestavbou také, vznikne 63 parkovacích míst, 4 z toho pro tělesně postižené.

V hale vzniknou nové šatny včetně sociálního zařízení, místnosti pro trenéry i rozhodčí. V patře návštěvníky potěší možnost občerstvení v bufetu, posilovna či klubovna. U vstupu bude nová recepce a šatna pro hosty. Celé přízemí bude bezbariérové.

Kvůli obavám z rozvodnění Labe dojde v přízemí ke zvednutí podlahy o 15 cm, kolem haly vznikne navíc půlmetrová ochranná zeď.

Dálnice D11 se dočká dalších stavebních úprav.
Dálnice má mít tři pruhy až do Poděbrad

Sportovní zařízení využívají ze 40 procent místní basketbalisté a stejné procento mají také školy, které v ní tráví hodiny tělocviku. V době rekonstrukce si budou muset najít náhradní řešení. Jednou z variant je využití nové tělocvičny na Základní škole Václava Havla.

Hala z roku 1983 je také extrémně náročná na vytápění, modernizace tak v následujících letech značně uleví městskému rozpočtu. Jedná se o největší investiční akci poděbradské radnice v letošním roce. Ta původně žádala ministerstvo školství o dotaci ve výši 20 milionů korun. Přičemž rozpočet celého projektu je spočítán na 72 milionů.

Jenže se žádostí město neuspělo. Kvůli problémům s pozemky, na kterých se bude stavět. Část z nich má město v tuto chvíli pouze pronajato. Celá částka na rekonstrukci tedy půjde z městské kasy. „Projekt je nastaven na 330 dnů,“ řekla mluvčí radnice Lenka Hotovcová. I proto vychází dokončení přestavby na půlku září příštího roku.

Základní data o rekonstrukci

- vyroste nová dvoupodlažní budova, která zmenší parkoviště
- vzniknou nové šatny a zázemí pro sportovce i trenéry
- v patře vznikne posilovna, bufet a klubovna
- kvůli obavě z povodní se zvedne podlaha v přízemí a kolem vyroste ochranná půlmetrová zeď
- s dokončením se počítá v září příštího roku
- celá rekonstrukce má vyjít na 72 milionů korun

Světýlková cesta se konala v okolí Domu dětí a mládeže Symfonie.
OBRAZEM: Na Světýlkové cestě se letos zabydleli Kamenožrouti
Ilustrační foto
Filmaři natáčí v Poděbradech