Získat zbývající částku bude pomáhat i nový videospot, který ochranáři před pár dny zveřejnili. Originální hudební doprovod klipu připravil zpěvák a muzikant Dan Bárta. Vychází z motivů, které vznikly pro seriál České televize Češi zachraňují. „Dokumenty o přírodě od velkých produkcí většinou používají symfonickou hudbu. V případě našeho seriálu vyráběného komorně by byl orchestr zbytečně veliký, konkrétní hudebníci by na sebe zase strhávali pozornost a každý hudební nástroj kromě bubnu je velmi artifikální, ‘lidský‘. Nakonec jsme zvolili pravěkou cestu, hlas a hlas imitující buben (beatboxer En.dru pozn. red.),“ popsal Dan Bárta již před časem zrod hudebního doprovodu k seriálu. Na něm se podílela také Zoo Liberec a Česká koalice pro ochranu biodiverzity.

Aktuální stav na stavbě prvního kruhového objezdu před Hudebním klubem Mlejn.
Firma chce stavět kruháky do 20. prosince, kraj nesouhlasí

Dokončení rezervace v Milovicích pomůže nejenom se záchranou vzácných kopytníků, ale především zajistí přežití mnoha ohroženým druhů rostlin, motýlů a dalších drobných organismů. Jejich počty mimo pastviny divokých koní dál klesají. Právě pastva velkých kopytníků je efektivním nástrojem, který pomáhá s ochranou přírody v otevřené krajině. „Pokud by se rezervaci nepodařilo dokončit, přišli bychom o další část velmi cenné přírody. I proto patří všem, kteří ji podpořili, velké poděkování,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, která získala přezdívku České Serengeti, měla být podle původních plánů dokončena na přelomu let 2015 a 2016. Kvůli administrativním i majetkoprávním průtahům však její dokončení nabralo zpoždění. Středočeský kraj potvrdil poskytnutí pozemků loni v září. Projektu poté výrazně pomohla veřejnost. Když kvůli předchozímu zdržení přišel projekt o možnost získat dostatečně rychle finanční prostředky z dotace přislíbené státem, dokázala se veřejnost na dokončení rezervace během několika týdnů složit. Na záchraně ohrožené rezervace se tak podíleli lidé z celé České republiky.

Veřejnost může na poslední část sbírky přispívat na dárcovském portálu https://www.donio.cz/CeskaKrajina.

Zdroj: Youtube
Areál nymburské nemocnice.
Nymburská nemocnice omezuje návštěvy