Botička. Slovo, které nemají řidiči moc v lásce. Za zablokování kola, takzvanou botičku, nyní po Nymburce zaplatí pět set korun. Přitom dosud se za botičku neplatilo nic.

„Řešil se jen samotný přestupek, a to buď domluvou, nebo pokutou do výše dvou tisíc korun. Za botičku se neplatilo," řekla mluvčí radnice Markéta Tomčíková.

Podle schváleného nařízení města zaplatí řidiči za přiložení a odstranění technických prostředků k zabránění odjezdu motorového vozidla 500 korun. Stanovená cena je maximální a závazná na celém území Nymburka.

Podle Tomáše Řeháka 
z Městské policie Nymburk se přiložení a odstranění tzv. botičky provádí na náklady osoby, která vozidlo na místě ponechala. Pokud se nedá zjistit, pak na náklady provozovatele vozidla.
„V případě, že řidič najde vozidlo s botičkou, musí počítat také s tím, že s ním bude projednán přestupek, za nějž mu může být navíc uložena bloková pokuta až do dvou tisíc korun. Přestupek ale může být v jednotlivých případech řešen i domluvou," osvětlil Tomáš Řehák.

Pokud na svém vozidle najdete tzv. botičku, volejte na tel. číslo 325 512 222.
Řidiči se nemusí bát, že si přiložené botičky nevšimnou. Strážníci totiž na boční okénko u řidiče umisťují výstražné samolepky s upozorněním.

Zeptali jsme se, jak často strážníci v Nymburce auta obouvají. „Měsíčně je to zhruba 10 až 15 botiček," uvedla mluvčí Tomčíková údaj nymburské městské policie.

Podle strážníků jsou některé lokality více problémové, než jiné. „Nejčastěji tyto problémy řešíme na sídlišti 
a v centru v rezidentních zónách," zní hlas od strážníků.

Reakce řidičů je podle nich velmi různá. Každopádně je to pro každého řidiče nepříjemné. Nikdo rád neplatí pokuty.

„Myslím, že to bude pro řidiče výchovné. Já nikdy botičku nedostal, dodržuji pravidla. Důsledněji bych hlídal jednosměrné ulice, kde je zákaz zastavení a stejně je to tam věčné plné. Je to například Eliščina nebo Dlouhá třída. Řidiči parkují klidně do křižovatky. Strážníci by měli být důslednější, protože hodně takových situací přehlížejí," uvažuje Milan Kovář z Nymburka.

Profesionální šofér Martin, který bydlí v Dlouhé třídě, si stěžuje na parkování v ulici. „Jsem rezident a přesto mám někdy problém vůbec zaparkovat. Naopak tam parkují lidé, kteří tam nemají co dělat."