"Stejná situace byla ráno i v Lysé nad Labem a v Poděbradech. V Lysé bylo nasazeno pět náhradních autobusů, které jezdí v půlhodinových intervalech přes Čelákovice do Prahy. Když jsem se tam před šestou ráno stavovala, ptalo se na náhradní dopravu pouze pět lidí. A tady v Nymburce zatím jen dva lidé. Vypadá to, že si většina lidí vzala dnes raději volno," uvedla tehdy Alena Vokounová, přednosta osobní dopravy.

Místní autobusová doprava fungovala od rána podle jízdních řádů. Autobusy z okolních vesnic přijížděly ke svým stanovištím jako každý den. "Jezdíme úplně normálně, soukromý dopravce se ke stávce nepřipojil. Ale moc lidí autobusy nevyužívá," řekl jeden z řidičů kolínského dopravce, který se šel právě podívat, jak vypadá prázdné nádraží ve všední den.

Velké bílé kokony vytvořily housenky vzácného motýla a zároveň škůdce na více než desítce třešní u Poděbrad.
Z ARCHIVU: Jako z hororu. Housenky vytvořily na stromech velké kokony

Dopad stávky pocítili i lidé, kteří si do nádražního stánku s novinami přišli koupit denní tisk. Stojany zely po šesté ráno prázdnotou. "Kvůli stávce se otevíralo nádraží až v pět ráno a noviny nám vozí už ve čtyři. Volala jsem na centrálu, ale nevím, zda se podaří noviny zajistit," uvedla trafikantka s tím, že prázdné nádraží ovlivnilo i ranní tržbu.

Mnozí lidé si vzali na čtvrtek volno, ale hodně jich využilo vlastní auto nebo obyčejné jízdní kolo. Tak například Václav Krejsa, který každý den dojíždí z Nymburka za prací do Zelenče, vzal tentokrát svého horáka a pětatřicet kilometrů jel na něm. "Nedá se nic dělat, nemám se jak dostat do práce a dovolenou si brát nechci. Na kolo jsem ale zvyklý. Myslím, že večer bude hodně otlačených pozadí. Problém bude možná s návratem domů, protože hlásí bouřky. Tak snad nezmoknu," řekl při odjezdu z Nymburka.