Na svobodu připraven! – tak zní název projektu, který se zaměřuje na pomoc ne zcela obvyklé skupině potřebných, a tou jsou osoby ve výkonu trestu ve věznici v Jiřicích. Vzdělávací společnost SVI AJAK z.s. připravila pro 32 vězňů speciální vzdělávací program, který absolventům pomůže úspěšně se začlenit zpět do společnosti. Od ledna do října letošního roku si tak účastníci osvojují práci na počítači, připravují se na vstupní pohovor do zaměstnání nebo se učí napsat si svůj životopis. Časové rozložení výuky je nastaveno tak, aby ladilo s režimem věznice.

Tvůrci projektu vycházeli 
z obecně známých problémů odsouzených při návratu na svobodu: „Největší problém odsouzených je, že kvůli pobytu v nápravném zařízení ztrácejí kontakt s každodenní realitou. Aby se do ní snáze dostali, potřebují určité penzum znalostí a dovedností. Základem každého zaměstnání je dnes práce s počítačem a obsluha internetu a e-mailu, proto první blok školení je věnován tomuto tématu" vysvětluje Marek Koplík, obchodní ředitel vzdělávací společnosti a jeden z autorů myšlenky.

Jenže věznice má svá specifická pravidla a například dostat se tady k internetu není absolutně možné. Jak si s touto věcí poradili autoři projektu? „Projekt je unikátní v tom, že bylo navrženo a realizováno speciální softwarové řešení, které nabízí simulaci internetu, nejběžnějšího prohlížeče Seznamu, a e-mailu. Účastníci kurzu, kteří mají díky projektu k dispozici dvě počítačové učebny, si mohou například posílat mezi sebou 
v rámci tréninku e-maily. Ale do ostrého internetového prostředí přístup nemají," přibližuje tuto vzdělávací aktivitu Marek Koplík.

Druhá část vzdělávání je zaměřená na osobnostní rozvoj. Lektorka pomáhá vytvořit účastníkům jejich profil a zároveň k tomu využít i zmíněnou výpočetní techniku. Účastníci kurzu se tak naučí například napsat si vlastní životopis, případně ho poslat na zadanou adresu (v tomto případě lektorce), která jim ho vytiskne, a oni ho mohou dál využívat.

Ve třetí části vzdělávání se osoby ve výkonu trestu učí, jak vystupovat při hledání zaměstnání, jak se prezentovat. „V rámci tohoto bloku dostanou i zcela konkrétní návod ve formě jakéhosi manuálu, jak se chovat a jak postupovat 
v prvních dnech po té, co vyjdou z věznice. Na který úřad si mají dojít, kde mohou žádat o nějaké dávky, kde se mohou ubytovat, jak řešit zdravotní pojištění, prostě všechny tyto praktické věci," vypočítává Marek Koplík.

Nymburský deník zajímalo, jak se z cca 700 vězňů vybralo oněch 32 účastníků. Podle Koplíka se jedná o osoby s trvalým pobytem na území hlavního města Prahy, což je dáno podmínkami operačního programu, v jehož rámci byla poskytnuta dotace. Dále byly vybrány osoby, které se blíží termínu propuštění a zároveň projevily určitou motivaci.

Zkušenosti z dosavadního průběhu projektu jsou veskrze pozitivní. Jak se ukázalo, pro účastníky není přínosem jen samotné vzdělávání, projekt má i významný sociální rozměr, kterým je příležitost setkávat s dalšími lidmi s podobným osudem a starostmi, nebo i s lektorem. Pomáhá jim to smysluplně překonávat volný čas, který jinak tráví na cele.

Zájem o prokazatelně přínosný projekt projevila již další nápravná zařízení, realizátor projektu SVI AJAK je rovněž připraven pokračovat touto cestou.