„Při projížďce lodí jsem ucítil silný zápach a následně zjistil, že pochází z vývodu čističky, která patří obci Ostrá. Po dobudování kanalizace jsou na tomto místě vývody dva. Fekálie vytékaly ze spodní kameninové trubky," uvedl Šafránek v žádosti o prošetření, kterou poslal starostce Janě Kaucké a dalším kompetentním úřadům.

Hodinu po nahlášení události přijeli na místo policisté se starostkou, ale to už smradlavá tekutina z trubky nevytékala. „Jel se mnou na místo jeden z hasičů, aby udělal fotodokumentaci, a i ten potvrdil, že jde o fekálie a vše si nafotil," říká chatař.

Ilustrační foto.
Elektronické cigarety možná nahradí v hospodách tabák

Miloš Šafránek prý vedení obce na problém upozorňoval opakovaně, ale bez výsledku. Nyní se snad věci daly do pohybu a obec začala společně s firmou, která zajišťuje technologický dozor místní čistírny odpadních vod zjišťovat původ problému. „Místo jsem viděla hned v sobotu z druhého břehu. Ve spolupráci s firmou vše řešíme, stejně tak i s Českou inspekcí životního prostředí. Až zjistíme původ této nepříjemné situace, spojím se s vámi," odpověděla na dotaz Nymburského deníku starostka Kaucká. Podnět na inspekci poslal ve spolupráci s obcí i odbor životního prostředí v Lysé nad Labem. 

Miloš Šafránek má dojem, že čistírna odpadních vod v obci má malou kapacitu a stává se, že nevyčištěné odpadní vody vytékají právě do slepého ramene. Obrátil se proto také s žádostí o prošetření na Povodí Labe. Pracovník, který dostal případ na starost, Aleš Krška, potvrdil, že už nějakou dobu podnik o problému ví. „Obec si musí vyžádat od všech chatařů doložení likvidace odpadních vod. V lokalitě jsou lidé, kteří tam celoročně bydlí. Pokud někdo doloží, že si nechal vyvézt septik jednou za rok, je něco špatně. Naši lidé se byli na místě podívat a zjistili, že podobných výpustí jsou tam desítky," upozornil Aleš Krška s tím, že nyní čeká Povodí Labe na výsledky rozboru odebraného vzorku. Ten byl v úterý hotov. „Na čističce mi řekli, že některé výsledky jsou mnohonásobně vyšší, než bývá normál, ale jestli jde o fekálie, není možné určit. Prý záleží na tom, co smí obec z čističky vypouštět," vysvětlil rozzlobený chatař.

Podle tiskové mluvčí Inspekce životního prostředí Jany Jandové se inspektoři případem zabývají, v lokalitě už provedli místní šetření a ve spolupráci s vodoprávním úřadem dále zjišťují všechny okolnosti případu.

Ilustrační foto
Tábory hlásí: Máme plno!