Svátek pro všechny zemědělce z okolí. To je každoročně jedna z nejnavštěvovanějších výstav v Lysé, která nese výstižný název Zemědělec. Doprovodnou výstavou bude akce Jaro s koňmi, v jejímž rámci se uskuteční originální Jezdecký festival. 

Výstavy začnou shodou okolností přesně první jarní den, tedy ve středu 21. března. Potrvají až do neděle. Na co se mohou příchozí těšit? „Vystavovatelé představí široký sortiment jarních květin, osiv, stromků, keřů, postřiků a zahradnických pomůcek, doplněných o zemědělskou a zahradní techniku,“ uvádí pořadatelé z výstaviště.

Mezi zhruba 200 vystavovateli budou přední odborníci v jednotlivých zemědělských oborech. „Za povšimnutí určitě stojí možnost zakoupení nové sadby brambor od předních tuzemských producentů této plodiny. Například Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod na výstavu přiveze novou odrůdu s fialovou dužninou VAL BLUE, která získala ocenění Zlatý Klas. Dále bude možné zakoupit vajíčka za zvýhodněné ceny od jednoho z největších producentů v zemi, které se jistě před Velikonocemi budou hodit,“ popisují část nabídky zástupci výstaviště. V rámci doprovodného programu vystoupí řada odborníků se svými přednáškami. 

Ilustrační foto
Průměrná mzda dosahuje 31 951 korun. Pro většinu lidí jen sen

V průběhu sobotního dopoledne se uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. Moderování akce se ujme tradičně Ivan Vodochodský a hudebním doprovodem vyhlášení bude hudební skupina TRIO NOBLES. Vítězní aktéři soutěže získají certifikát, který opravňuje výrobce oceněného potravinářského výrobku k užívání ochranné známky s logem soutěže. Toto ocenění si již získalo oblibu a uznání mezi výrobci i zákazníky. V hale B u stánku Středočeského kraje budou moci návštěvníci tyto výrobky jak ochutnat, tak i zakoupit. V minulosti byly z našeho regionu takto oceněny výrobky například Řeznictví Fiala z Milovic, či Polabských mlékáren z Poděbrad.

Výstava Zemědělec nabídne levná vejce a krásné koněZdroj: Deník

Návštěvníci se mohou také těšit na zahradnické trhy, kde budou mít možnost nákupu jak rostlinného materiálu, tak potřeb a pomůcek pro zahradu. V prodeji budou okrasné i ovocné dřeviny, růže, cibuloviny, osiva, sadba, balkonové rostliny, jahodníky či trvalky, hnojiva, skleníky, pařníky, zahradní nábytek, pergoly a velký výběr zahradní techniky od několika prodejců. 

Výstavu obohatí již 18. ročník aranžerské soutěže Polabský motýl 2018 na téma „Hvězdy filmového plátna“ – herecké osobnosti prvorepublikového a protektorátního filmu a divadla. Tato soutěž proběhne 21. 3. a je určena především mladým talentům z řad studentů odborných škol a učilišť. 

To v hale C se bude konat již pátý ročník na české poměry zcela jedinečné sportovní události s příznačným názvem Jezdecký festival. Půjde o oficiální soutěže v celkem pěti disciplínách pod hlavičkou České jezdecké federace. V prvních třech dnech, tedy od středy do pátku, proběhnou soutěže v parkurovém skákání. Sobota bude patřit drezuře a voltiži, a poslední den je vyhrazen pouze pro soutěže spřežení.

Vedle sportovního klání nebude chybět také tradiční sobotní večerní program, při němž bývají tribuny pravidelně zaplněné do posledního místa. Diváci mohou tradičně zhlédnout rozmanité ukázky výcviku a práce s koňmi doplněné jezdeckými disciplínami a sportovním využitím koní. 

Jarní výstavy Zemědělec a Jaro s koňmi budou otevřena od středy 21. do neděle 25. března vždy od 9. do 17. hodin. 

Ilustrační foto
Nezaměstnanost je velmi nízká. A ještě šla dolů!
Nové monitory dechu byly předány přímo na novorozeneckém oddělení nymburské nemocnice.
Nemocnice dostala nové monitory dechu