Příští týden to bude přesně 50 let od okamžiku, kdy na území tehdejšího Československa násilně pronikla vojska pěti států Varšavské smlouvy pod vedením Sovětského svazu. Stalo se tak na přímý rozkaz tehdejšího diktátora Leonida Brežněva. Okupace pak na dlouhé desítky let ovlivnila životy všech lidí naší země a zašlapala do země pokus o reformy tehdejšího socialistického zřízení.

Soundtrack Poděbrady 2017.
Soundtrack má do Poděbrad přilákat 60 tisíc návštěvníků

Program začne už v 15.30 v prostoru před budovou Základní školy Tyršova. Členové Klubu vojenské historie Druhý pluk Nymbursko si připravili a sehrají některé scény, které se právě při okupaci v roce 1968 odehrály. Poté by se mělo obecenstvo přesunout přes ulici ke kinu Sokol, kde začne v 16 hodin koncert místní alternativní skupiny Oliverova dálka. Hudbu v půl páté vystřídá zajímavá diskuze. Události, které se staly před půl stoletím, budou posuzovat student politologie Matěj Prášil a známý novinář Jindřich Šídlo. Okupaci budou hodnotit pohledem mileniálů. Tedy generace, která dospívá až v tomto století.

V 17 hodin by měl vystoupit zřejmě nejočekávanější host – písničkář Jaroslav Hutka. Letos jedenasedmdesátiletý dlouhovlasý muzikant začal vystupovat na konci šedesátých let nejprve s programem upravených lidových písní z Moravy. Získal si velké množství příznivců, několikrát byl vyhodnocen jako písničkář roku. Byl zakladatelem a členem folkového sdružení Šafrán. V roce 1977 se zúčastnil III. festivalu druhé kultury na Hrádečku Václava Havla u Trutnova. Stal se signatářem Charty 77. Kvůli soustavné policejní šikaně pak v rámci akce Asanace opustil v říjnu 1978 Československo a žil v emigraci v Nizozemsku. Po pádu komunismu se 25. listopadu 1989 vrátil a stejného dne již zpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni i známou píseň Havlíčku, Havle.
Hutka na nymburské akci nahradí původně ohlášené duo Dáša Vokatá – Oldřich Kaiser, kteří vystupují na menších festivalech pod názvem Oldáš. Ti se však z nymburské akce omluvili.

Následovat by měla diskuze známých osobností. S mikrofonem by nejen o událostech roku 68 měli hovořit už zmíněný Jindřich Šídlo, novinářka a disidentka Petruška Šustrová, historik a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra a senátor Tomáš Czernin. Jejich diskuzní vstupy jsou naplánovány na 17.40, 18.45 a 19.30. Mluvené slovo proloží dvakrát další hudební legenda – soubor Spiritual Kvintet. Ten vystoupí v 18.15 a 19.00.

Po několika týdnech je lokalita na labském břehu opět volně přístupná.
Parkoviště i cyklostezka jsou znovu přístupné

Ani po osmé večer se však účastníci připomínky tragických událostí z roku 1968 nemusí odebrat ke svým domovům. Akci dohraje brněnský DJ Romeo Green, který bude z vinylových desek pouštět hity 60. let.

Komponovaný pořad připravilo Nymburské kulturní centrum v rámci letošního cyklu Osudové osmičky. V rámci cyklu už byly v kině připomenuty mimo jiné politické procesy s nymburskými zemědělci a dalšími osobnostmi po komunistickém puči v roce 1948, které se konaly v místní sokolovně a na jejichž konci zazněly mnohaleté tresty. Tím hlavním osmičkovým výročím pak bude připomínka 100 let od založení republiky, která se uskuteční nejen v Nymburce, ale také řadě dalších měst regionu na konci října.

Program sobotní akce v kině:
15.30 – ukázky scén z roku 1968 – KVH Druhý pluk Nymbursko (před ZŠ Tyršova)
16.00 – koncert skupiny Oliverova dálka
16.30 – rok 1968 pohledem mileniálů – Jindřich Šídlo a Matěj Prášil
17.00 – koncert Jaroslav Hutka
17.40, 18.45, 19.30 – diskuze Jindřich Šídlo, Petruška Šustrová, Tomáš Czernin a Zdeněk Hazdra
18.15 a 19.00 – koncert Spiritual kvintet
20.00 – DJ Romeo Green – hity 60. let z vinylu

Nezvyklou situaci viděli lidé na břehu proti nymburským dokům. Člun vylétl z Labe na břeh.
Člun vylétl z řeky, skončil na břehu