Loni se Městskou policií v Nymburce doslova prohnala bouře, kterou spustilo právě odvolání tehdejší velitelky Lazarové. Podle ní přitom nikdy nezazněl žádný pádný důvod.

Současný starosta Tomáš Mach hodnotí tehdejší situaci jako velice nestandardní. Se strážníky má mít zásadní schůzku v příštím týdnu.

Bývalý starosta Pavel Fojtík vysvětluje odvolání šéfové strážníků takto: „Pod vedením Simony Lazarové nefungovala městská police dobře, nebyla vidět v ulicích. Stále se nepodařilo dostat strážníky z auta, aby více chodili pěšky mezi lidmi.“ Lazarová podle něho nešla naproti ani řešení věčných problémů s parkováním v centru města.

Lazarová, která se poté stala řadovým strážníkem, považuje své odvolání z funkce vrchního strážníka zcela neadekvátní. „Tvrzení Pavla Fojtíka, že neplním úkoly, nebylo vůbec konkrétní. Nebyl uveden žádný příklad úkolu, který bych nesplnila. Je pravda, že k mnoha věcem, jako bylo například stěhování městské policie nebo rozdělení města na okrsky, jsem řekla svůj názor, ale to se přece od vrchního strážníka očekává,“ připomíná Lazarová.

Současná zastupitelka města konstatuje, že by se pravděpodobně ve funkci vrchního strážníka dostala do střetu zájmů. „Věřím však, že nové vedení radnice vhodného adepta na funkci vrchního strážníka brzy najde. Já osobně bych chtěla k dobrému jménu nymburské městské policie přispět jako členka zastupitelstva, předsedkyně odborové organizace, ale především jako strážník,“ říká Simona Lazarová.

Zrestaurovaný pomník obětem světových válek:
Nymburk opravil pomník obětem světových válek

Podle starosty Tomáše Macha by lepší tvář městské policie měl reprezentovat i nový vrchní velitel. „Vše si řekneme na schůzce, kterou budu mít se strážníky v příštím týdnu. Kdybych měl hodnotit městskou policii dnes, dal bych jí podle školního známkování tři mínus. Musí se zlepšit komunikace mezi vedením města a městskou policií, myslím, že není dobrá ani komunikace mezi samotnými strážníky,“ míní starosta, který se chystá řady strážníků posílit. Mluví o čtyřech až šesti lidech.

V souvislosti s loňským odvoláním velitelky Lazarové má jasno: „Vnímal jsem to stejně jako u sebe, když mě odvolali z pozice starosty. Podobná kudla do zad.“

Současnému vrchnímu strážníkovi Tomáši Řehákovi do řeči moc nebylo. „Úplně mi nepřísluší se k tomu vyjadřovat. Nechci vířit atmosféru,“ říká Řehák a připomíná, že v souvislosti s odvoláním Lazarové a dusnu na městské policii nikdo ze strážníků neodešel. Ti, co odešli, prý chtěli dlouhodobě jinam.

Podle Simony Lazarové prošla Městská policie v Nymburce v poslední době zkouškou. „Musím říct, že za poslední dva roky zažil náš kolektiv více vypjatých okamžiků a událostí, než za předešlé dvacetileté působení. Nemyslím tím jen mé odvolání. Cílem bývalého vedení města bylo městskou policii po mém odvolání destabilizovat. A tak jsme byli nucení čelit různým tlakům,“ vysvětluje Lazarová nelehkou pozici.

Ve světle těchto událostí strážníci na pracovišti založili odborovou organizaci, které Lazarová předsedá.

Ilustrační foto.
Mladší auta s více kilometry. To jsou středočeské ojetiny