Zřejmě největší důvod ke spokojenosti má starosta Milovic Milan Pour. Své dojmy nám sdělil z dovolené, na které si chce od volební vřavy odpočinout. Sám byl číslem 10 na středočeské volební kandidátce vítězného uskupení. Do parlamentu se ale nedostal. „Musely by být splněny dvě podmínky: že naše hnutí získá kolem 30 procent, což se stalo a že se do parlamentu nedostane buď STAN nebo TOP 09. A to se nestalo,“ rozebírá důvod, proč se nedostal do parlamentu milovický starosta. Jinak je ovšem pochopitelně spokojen. „I přes negativní kampaň se lidé rozhodli dát nám tolik hlasů, za což jsem velmi rád. Další zkouškou bude sestavení koalice, což se zatím jeví jako problém,“ konstatoval Pour.

Na tom se shodne se Zdeňkem Vocáskem (ODS), zastupitelem a dřívějším místostarostou v Nymburce. „V tuto chvíli záleží na tom, s kým se dá vítězné hnutí dohromady. Zatím to nevypadá, že by se na obzoru jevila nějaká koalice,“ přemýšlí Vocásek. O výsledku své strany mluví opatrně. „S oslavami bych se držel při zemi. Na jednu stranu ODS prožívá renesanci, nárůst hlasů oproti minulým volbám je znát. Zůstává pro mě ale záhadou, jaká skupina lidí například volila Piráty. Je tam zatím spousta neznámých,“ konstatoval bývalý místostarosta Nymburka.

Průběh voleb byl na několika místech zkontrolovat i starosta Ladislav Langr, který kandidoval za sociální demokracii, ale do parlamentu se nedostal. Zajímavé je, že v Poděbradech zůstali komunisté pod hranicí volitelnosti, tedy pod pěti procenty.
I na Nymbursku vyhrálo ANO, region má jediného poslance

Do sněmovny se nedostal ani starosta Poděbrad Ladislav Langr. Na šestém místě středočeské kandidátky ČSSD neměl při mizerném stranickém výsledku šanci proniknout do parlamentu. Přesto svoji kandidaturu zdaleka nehodnotí pouze negativně. „Volby pro mě byla neopakovatelná zkušenost nahlédnout do zákulisí velké politiky a jsem rád, že jako Ladislav Langr jsem nepropadl. Získal jsem celkem 1 274 preferenčních hlasů a přímo v Poděbradech mě v preferencích předstihl jen Andrej Babiš. A za to svým voličům velmi děkuji,“ uvedl poděbradský starosta. Podle svých slov vítěze voleb předpokládal, další na pásce jsou pro něj překvapením. „Určitě je dobře, že se politická scéna personálně obměňuje a provětrává, ale některé kontroverzní strany ve sněmovně jsou pro mě otázkou. ČSSD byla voliči tvrdě potrestána svoje angažmá v minulé koalici, za nevýraznost svých vůdců, nečitelnost některých kroků a za špatnou komunikaci bez ohledu na pozitivní výsledky vládního angažmá v uplynulých čtyřech letech,“ konstatoval Langr.

Pozitivně vnímá výsledek Starostů a nezávislých nymburský starosta Pavel Fojtík. Ten byl čtyřkou na jejich kandidátce. „Jsem rád za to, že STAN má zastoupení na všech úrovních, tedy ve městech, v krajích a nyní i v parlamentu. Ze svého výsledku nejsem zklamán, o mě v těchto volbách vůbec nešlo,“ řekl Fojtík. Vítězství ANO sice čekal, ale ne tak výrazné. „Počítal jsem, že dostanou méně hlasů a odstup dalších stran za nimi nebude tak velký,“ doplnil nymburský starosta.

Druhý den voleb do poslanecké sněmovny - Chotouň
Střední Čechy: Máme celkem 26 poslanců

Co řekli o výsledku voleb

Pavel FojtíkZdroj: Deník/ Miroslav S. JilemnickýPavel Fojtík (STAN, starosta Nymburka)
„Jsem rád za to, že STAN má zastoupení na všech úrovních, tedy ve městech, v krajích a nyní i v parlamentu. Ze svého výsledku nejsem zklamán, o mě v těchto volbách vůbec nešlo. Vítězství ANO se dalo očekávat, ale počítal jsem, že dostanou méně hlasů a odstup dalších stran za nimi nebude tak velký.“

Starosta Ladislav LangrZdroj: Deník/ Miroslav S. JilemnickýLadislav Langr (nez. za ČSSD, starosta Poděbrad)
„Vítěze voleb jsem předpokládal, byť s trochu menším procentem, ale další pořadí na cílové pásce je pro mě překvapením. Určitě je dobře, že se politická scéna personálně obměňuje a provětrává, ale některé kontroverzní strany ve sněmovně jsou pro mě otázkou. Současně je škoda, že středové a pravicové strany nejsou schopny nalézt společnou řeč. Kdyby se tak stalo, tak aritmetickým součtem by čitelná demokratická pravice mohla mít téměř 30% hlasů. Na levici je situace trochu jiná. Levicový volič tápe, průnik ČSSD a KSČM není žádoucí a navíc obě strany hodně ztratily. ČSSD byla voliči tvrdě potrestána svoje angažmá v minulé koalici, za nevýraznost svých vůdců, nečitelnost některých kroků a za špatnou komunikaci bez ohledu na pozitivní výsledky vládního angažmá v uplynulých čtyřech letech. A protože jsem letos sám kandidoval, tak musím také něco pronést i na svoje konto. Volby pro mě byla neopakovatelná zkušenost nahlédnout do zákulisí velké politiky a jsem rád, že jako Ladislav Langr jsem nepropadl. Získal jsem celkem 1274 preferenčních hlasů a přímo v Poděbradech mě v preferencích předstihl jen Andrej Babiš. A za to svým voličům velmi děkuji.“

Starosta Milovic za ANO 2011 Milan Pour.Zdroj: Deník / Krejsová MilenaMilan Pour (ANO 2011, starosta Milovic)
„Za výsledky voleb jsem rád. Já bych se tam dostal jen při splnění dvou podmínek: že naše hnutí získá kolem 30 procent, což se stalo a že se do parlamentu nedostane buď STAN nebo TOP 09. A to se nestalo. I přes negativní kampaň se lidé rozhodli dát nám tolik hlasů, za což jsem velmi rád. Další zkouškou bude sestavení koalice, což se zatím jeví jako problém.“

Hasič Zdeněk Vocásek v redakci Nymburského deníkuZdroj: Deník/Lukáš TrejbalZdeněk Vocásek (ODS, bývalý místostarosta a radní Nymburk)
„S oslavami bych se držel při zemi. Na jednu stranu ODS prožívá renesanci, nárůst hlasů oproti minulým volbám je znát. Zůstává pro mě ale záhadou, jaká skupina lidí například volila Piráty. Je tam zatím spousta neznámých. V tuto chvíli záleží na tom, s kým se dá vítězné hnutí dohromady. Zatím to nevypadá, že by se na obzoru jevila nějaká koalice.“

Hnutí ANO slaví vítězství ve volbách.
Ano? Ano. I když všichni říkáme, že ne