Je rozhodnuto. Na Nymbursku dostal nejvíce hlasů kandidát Miloš Zeman. Za branami úspěchu zůstal Karel Schwarzenbergem. Nymburské volby jsou jako přes kopírák těch celostátních. Zeman se stal celkovým vítězem a příštích pět let bude úřadovat na Pražském hradě.

O čtyři procenta nižší účast provázela druhé kolo prezidentských voleb v našem regionu. Miloš Zeman v nich získal 23 150 hlasů (52,01 procent), Karel Schwarzenberg 21 360 hlasů (47,98 procent). Necelé dva tisíce hlasů navíc tedy posunuly do čela Miloše Zemana.
Přitom v prvním kole, kdy se vybíralo ještě z devíti prezidentských kandidátů, vyhrál Karel Schwarzenberg před Milošem Zemanem. Šlo ale pouze o rozdíl čtyř stovek hlasů.

Konkrétně v Nymburce 
a Milovicích vyhrál v druhém kole Miloš Zeman, v Poděbradech a Lysé Karel Schwarzenberg.
Pro zajímavost v Hořanech, kde se počítalo 69 platných volebních lístků, vyhrál Schwarzenberg před Zemanem o tři hlasy.

Volby jste mohli sledovat v televizi. Tam také zazněl první projev nového prezidenta Miloše Zemana. Kromě poděkování voličům a volebnímu štábu neopomněl – jako už kolikrát – napadnout přítomné novináře. Ihned se vybavil letitý spor Zemana s politickým týdeníkem Respekt.

Redakce navštívila během druhého kola voleb několik okrsků a také volby v městecké nemocnici a v Domovu pro seniory Luxor v Poděbradech.
„Jsem rád, že mám možnost odvolit, i když jsem v nemocnici. Jako prezidenta jsem si vážil Ludvíka Svobody. Po sametové revolici samozřejmě Václava Havla, seděl mi jako člověk," řekl Nymburskému deníku Tomáš Vraný.

Ze svého nemocničního lůžka volil i Petr z Kolína. „Historicky je pro mě nejpřijatelnější prezident tatíček Masaryk. Potom Svoboda, to byl asi poslední slušný prezident do revoluce. Zemana nemůžu volit, lidi se nemění," řekl Kolíňák Petr.

Podle Václava Zmrhala, předsedy volební komise v Městci, mají v seznamu i ženu, které je 107 let. „Vůbec o ní nic nevíme, jen že snad žije se synem na Slovensku a pobírá důchod z Francie. V Městci má stále trvalý pobyt," popsal Václav Zmrhal.

Větší volební účast zaznamenala volební místnost v Rašovicích. „Lidi mají dobrou náladu, chodí s dětmi. Přišli i lidé, kteří normálně k žádným jiným volbám nechodí," rozkryla předsedkyně komise Jana Procházková.


Oslovili jsme známé tváře Nymburska, aby se vyjádřily k volbě prezidente. Všem jsme položili stejné dvě otázky.
1. Jak se vám zamlouvá nový prezident Miloš Zeman?
2. Co naší zemi může přinést?

Pavel Fojtík, místostarosta Nymburka

1. Respektuji výsledky voleb. Doufám, že Miloš Zeman předčí má očekávání. Snad se dokáže oprostit od stranické politiky. Jeho úvodní projev jako nově zvoleného prezidenta se mi nezdál příliš důstojný. Například v momentě, kdy vyzval novináře, aby mu pokládali inteligentní otázky.

2. Tato přímá volba prezidenta slibuje aktivnější politiku než dosud. Mohlo by to vést ku prospěchu věci a ne 
k destabilizaci vlády, protože prohlásil, že by si uměl představit předčasné volby. Ústava mu ale nedává moc možností. Doufejme, že to nebude boj mezi ním a vládou. Takovým životním mezníkem pro něj podle mého bude okamžik, kdy bude sestavovat vládu 
a zda v ní bude počítat i s komunisty.

Miloš Petera, starosta Nymburka

1. Já jsem doporučoval sympatizantům Miloše Zemana, aby ho volili, proto jsem s volbou velmi spokojen.

2. Věřím, že pomůže ekonomické sféře. Když byl premiérem, Česko zažívalo největší ekonomocký růst. Pak si myslím, že bude takovým tmelícím prvkem mezi Evropskou unií a zeměmi na Východě. Jeho zahraniční politika bude vesměs pozitivní.

Jaroslav Kříž, ředitel Hálkova městského divadla Nymburk

1. Já se netajím tím, že jsem volil Karla Schwarzenberga. Přijímám volbu Miloše Zemana a věřím, že bude všechno v pořádku.
2. Miloš Zeman by mohl trošku šťourat do vlády a politiků vůbec. Vytvořit jakousi kontrolu a zčeřit zatuchlé vody politiky, která není mnohdy průhledná.

Eva Pacltová, starostka Jizbic

1. Podle mého musíme volby respektovat, jak dopadly. Nejsem ovšem 
o Miloši Zemanovi přesvědčena, že bude důstojně reprezentovat naši zemi.
2. Ač jsem Zemana nevolila, překvapil mě v té záplavě rozhovorů, které hned po výsledku musel dávat, že zaznělo několik pravd. Vadilo mi na celé té volbě, že mezi kandidáty nebyli apolitické osobnosti, jen zástupci politických stran. To není dobře. Já jsem v budoucnu přesvědčena, že bychom měli mít úřednickou vládu. Po letech by to chtělo vrátit morální kredit prezidentské funkci. Bohužel si myslím, že ho Miloš Zeman nemá.

Blanka Blechová, starostka Okresního sdružení hasičů

1. Já si myslím, že to špatná volba není. Pokud se nebudu v tomto názoru mýlit, budu ráda. Všechno ale ukáže čas. Zeman je ve svém vystupování slušný a bude nás dobře reprezentovat.
2. Mohl by znovu přinést slušnost, o které jsem již mluvila. Já se hodně pohybuju mezi lidma a vztahy jsou napjaté, hodně ve stresu. Přála bych si, abychom i sami k sobě byli slušní.