Malý krámek
s přilehlými prostorami vonící kořením je místem, kde si každý může najít to, co jeho chuťové buňky potřebují. Zuzana Horká totiž nabízí nejen klasické druhy, jako pepř, kmín, papriku, majoránku nebo chilli koření, ale 
v jejím kořenářském království najdete desítky zajímavých směsí, které mohou být inspirací pro každého gurmána. A vše čerstvé.

Paní Horká sice nevystudovala žádnou speciální školu, která se zabývá kořenářstvím, ale za šestnáct let v oboru získala už mnohé informace a hlavně zkušenosti, které jsou nad zlato. Přijít na radu
k ní může každý, kdo si neví rady s použitím některých druhů kořenících přípravků. Ale na druhou stranu do obchodu chodí i lidé se svými recepty nových kořenících směsí. Paní Horká také poradí, jak správně koření uchovávat. „Jsou tři hlavní zásady. Koření musí být uzavřené ve šroubovací sklenici, aby do něj nešlo vlhko. Určitě ne v sáčku 
s kolíčkem. To je nejhorší, co můžete udělat. Nádoba by neměla být na světle, ideálně zavřená ve špajzu nebo v poličce. A třetí zásada je nedávat koření do blízkosti tepelného zdroje. Některá koření, třeba paprika nebo pepř obsahují tuky a ty v teple žluknou," upozorňuje jednatelka společnosti Elpo.

Pro odbornici na koření je určitě snadné vymyslet, co do jakého jídla dát, aby bylo co nejchutnější. Ale Zuzana Horká má svého jasného favorita, kterého používá asi nejvíce. „Můj favorit je kořenící směs bylinkové máslo, tu dávám úplně do všeho. Na těstoviny, na brambory, na maso, zeleninu, ryby nebo ho občas posypu jen na chleba s máslem. Je tam cibule, česnek, pažitka, rozmarýn a sušená zelenina," ví obchodnice s kořením, jejímž největším obchodním úspěchem je paprika. „Té prodáváme úplně nejvíc. Od té doby, co máme v nabídce kromě španělské papriky i maďarskou, z devadesáti procent lidé kupují tu maďarskou."

Není tajemstvím, že některá koření mohou být i podpůrným prostředkem při léčení některých lidských neduhů. Tak například kurkuma je prý hodně zdravá a působí blahodárně na klouby. „Výborné je třeba chilli. Směsi z něj jsou právě dobré na podpůrnou léčbu určitých problémů. Třeba babiččina směs při kašli, další při nadváze, při nadýmání, na nachlazení, na kloktání, na nečistou pleť, na tlak. Chilli je také blahodárné při řešení cukrovky," vyjmenovala nepřeberné množství použití tohoto koření Zuzana Horká. Směsi podle ní vyvinuli lidé, kteří se zabývají léčebnými účinky koření.
Po malé ochutnávce z kořenářství v Záhornici nezbývá, než doporučit osobní návštěvu.