Podle vedoucího letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josefa Bejdáka by svědkové měli tuto událost oznámit buď jejich úřadu prostřednictvím formuláře na jejich stránkách, případně se obrátit na Úřad pro civilní letectví.

V tomto případě pilot porušil pravidla leteckého provozu. Letadlo může nad volným prostranstvím letět nejníže 150 metrů nad zemí mimo vzletu a přistání. Nad obcí, městem nebo v případě většího shromáždění lidí je to pak 300 metrů nad zemí. „Je důležité, aby svědek zaznamenal čas a místo, kde k incidentu došlo. Pro nás je pak důležité rozpoznat značku letadla,“ uvedl Bejdák pro Deník.

Z jednání poděbradských zastupitelů.
Skalická: Jsem kvůli incidentu s radním v péči lékařů

Video jsme ukázali také policistům. Z jejich pohledu však k nezákonnému jednání nedošlo. „Konali bychom v případě, že se na nás obrátí s pomocí o součinnost úřady kontrolující bezpečnost vzdušného prostoru,“ uvedla policejní mluvčí Petra Potočná.

Svědci mají podobnou zkušenost se stejným typem letadla a nebezpečným nalétáváním z letošního léta nad pískovnou v Kostomlátkách. Dvakrát proletělo malé letadlo nad hlavami lidí ve vodě přímo nad hladinou. Ani v tomto případě však případ zatím ohlášen nebyl.

Zdroj: Youtube
Hřbitov v Pátku je po rekonstrukci jedním z nejzajímavějších hřbitovů v regionu.
Hřbitov v Pátku je unikátní nejen skleněným Ježíšem
Instalace opravené věžičky na kostel sv. Václava ve Velelibech.
OBRAZEM: Na kostel ve Velelibech se vrátila věžička