V přerovském skanzenu se lidé seznámili s tradičními ukázkami velikonočních zvyků, včetně pečení tak zvaných jidášů. Ty připravily studentky poděbradské hotelovky Hana Koštýřová a Helena Krejčíková. Těsto je prý klasické kynuté jako například na buchty. Udělá se váleček a ten se zatočí do šneka a ozdobí hřebíčkem. Pak už se jen upeče a jidáš je hotov.

Skanzen navštívily o velikonočním víkendu stovky lidí, aby se seznámily s tradicemi Velikonoc už dávno minulými.

Ty hlavní tradice ale téměř ve všech městech a obcích Nymburska přetrvávají. A to je koledování s pomlázkou. Už kolem osmé ráno se v Nymburce pohybovaly partičky kluků, kteří byli dychtiví na to, aby mohli jednou v roce beztrestně uštědřit dívkám nějakou tu ránu. Jen tradice vlastní výroby pomlázek se jaksi vytratila. „Pomlázky máme koupené, ani je neumíme udělat,“ shodla se první partička v Drahelicích. „Mně jí dělal děda,“ vyhrkl ze sebe jeden z nejmladších koledníků a v ruce držel asi metrovou pomlázku z čerstvých proutků.

Ovšem naprostá invaze koledníků byla kolem půl desáté v Kostomlatech nad Labem, kde se objevovaly partičky desítek malých i dospělých kluků.

Někteří to brali i na kolech. Jen v košíkách neměli moc tradičních vajíček, ale spousty čokoládiček, sušenek, žvýkaček a jiných sladkostí. Kolem poledne ovšem vypadaly cesty už o poznání jinak. V Ostré si dokonce jeden unavený koledník ustlal přímo u hlavní silnice v trávě pod stromem.