Tento zásadní moment si přesně na den v pivovaru v pondělí připomněli. Ve varně se sešli vzácní hosté. Už zmíněný Jiří Černý zrekapituloval, co podstatného se od té doby v souvislosti s pivovarem událo. Připomněl, že v prvním roce měl pivovar výstav 17 780 hektolitrů. Což je desetina současné produkce. Nemohl nevzpomenout místní humnovou sladovnu, která je využívána dodnes a stále slad z nymburského pivovaru využívá řada malých varen piva.

Zmínil i obě války, které vždy znamenaly zmenšení obejmu výroby piva. Až došel k polistopadové současnosti, kdy se pivovar osamostatnil a dnes je v rukách ředitele Pavla Benáka. Ten sám pak přečetl některé části zápisů z vedení pivovaru psané staročeštinou. Slavnostní chvíle zpříjemnil smyčcový kvartet přátel Jiřího Čmugra a otec Gabriel z Unhoště z řádu křižovníků s červenou hvězdou. Duchovní vyprávěl o historii pití piva v klášterech a požehnal varně pivovaru i samotnému nápoji v nádobách. „Mohu tam vylít zbytek svěcené vody? Snad to tomu nápoji neublíží,“ ptal se otec Gabriel a skutečně trochu vody do piva přilil. „A je z toho desítka,“ zažertoval i přítomný sládek Bohumil Valenta.