VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VAŘÍME S DENÍKEM: Jak se vaří v Barmě? Ostře a jednoduše

Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně. 

20.4.2012
SDÍLEJ:

Pan Neu Zaw se také umí otáčet v kuchyni, ukázal nám, jak se dělá pálivý salát.Foto: Deník/ Olga Havránková

Barmská rodina Neu Zaw se třemi malými dětmi našla v Poděbradech nový domov v loňském roce. Přestože se sžívají s českým prostředím, některé zvyky si zachovávají a patří k nim i domácí kuchyně. Paní Dim Bawi se doma stará o děti a vaří. Do svého kuchařského umění nás zasvětila přípravou oběda z typických barmských, ostrých a jednoduchých jídel.

Základem barmské kuchyně je zelenina, maso a luštěniny. „Už jsem zasadil semínka na záhonku na zahradě. Uvidíme, jaká zelenina nám vyroste,“ říká barmskou češtinou pan Neu Zaw, který se 
v kuchyni také umí otáčet 
i s českým komentářem. Když musel odejít do práce, pomáhal nám obrázkový slovník.

Poděbradská zahrádka

Na záhonku našlo místo také Taro, což je hlíza podobná bramboře, kterou tak jde zaměňovat. Své pevné místo
v barmském jídelníčku má kořenová zelenina a rýže. Ingredience, jako čerstvé chilli papričky, rybí omáčku nebo krevetovou pastu musí jet jednou za čas nakoupit do Prahy.
A nesmíme zapomenout na koření. Oblíbený je koriandr, kurkuma a zázvor.

Ale dost slov, jdeme ochutnávat. Společnou řeč jsme našli po prvním soustu. Pálivý zeleninový salát připravíme 
z rajčat, cibule i s výhonkem medvědího česneku, který roste také v přírodě kolem Poděbrad, a samozřejmě chilli papriček.

Na stole vždy stojí miska se suchou rýží, kterou si můžeme kdykoli během stolování smíchat se salátem, ale i polévkou nebo přidat do jiného jídla. Polévka je sama o sobě velmi hustá. Hovězí polévka 
s bramborami, mrkví a bílým hlávkovým zelím je takový český hustý vývar.

Chléb a olej

Cílem je pořádně se zasytit 
i na delší dobu. V Barmě jedí většinou dvakrát denně. „Hodně se nasnídáme tak 
v osm hodin, pracujeme a asi 
v 17 hodin je večeře. Děti jedí častěji, mají i oběd. K snídani nebo i svačině se jí domácí chléb namáčený do oleje,“ vypráví o barmském stravování pan Neu Zaw.

Když je zrovna k mání, jí se v Barmě maso. Nejčastěji skopové, kuřecí a ryby, potom až vepřové a hovězí velmi málo. Ryby si nachytají, jsou prý sice malé, ale zato čerstvé. S našimi mraženými v obchodech se to nedá srovnávat. Stejně jako zelenina, kterou si čerstvou natrhají kolem domu.

Dim Bawi kromě vaření také prý krásně zpívá, to hlavně dětem, před námi se ostýchala. S prostřední dcerou Elizabeth v šátku na zádech připravovala na pánvi další chod. Směs s kuřecím masem, čínským zelím a rybí omáčkou. Do směsi patří ještě květák 
a pórek, ale ty velmi skromně žijící rodina zrovna neměla. Nejstarší Michael mamince pomáhal.

Barmské kuře

Poslední variace jídla byla
s nudlemi. Barmánci pijí sladký čaj, kávu nebo mléko. Dětem maminka vaří sunarovou rýžovou kaši nebo jim rozmixuje hustou polévku.

Konečně s námi paní Dim Bawi usedá ke stolu a před jídlem se pomodlí. Potom vzpomíná na své kuchařské začátky v Barmě, kde vaří také 
z prosa, kukuřice a mořských řas. „Bylo mi pět let, maminka chodila do práce a já musela uvařit pro mladší sestru a bratra. Musela jsem jít daleko pro vodu, venku natrhat citrony, zeleninu,“ vyprávěla mladá žena, která za sebou rozhodně nemá snadný život.

Rodina je skromná a pohostinná. Na Vánoce se k nim do poděbradského bytu sjelo osm rodin a ženy vařily společně. Připravily stejná jídla, která jsme ochutnali i my. „Jen mi tu chybí možnost vyjít ven a natrhat si čerstvé ovoce a zeleninu a také je tu na mě zima,“ zamyslela se jinak spokojená hostitelka.


Tradiční barmská hovězí polévka se zelím 

• brambory
• hovězí vývar
 s masem
• mrkev
• bílé hlávkové zelí
• sůl


Polévku připravíme velmi hustou 
a můžeme si do ní
u stolu přidat suchou rýži, která je vždy součástí tabule
a jí se k jakémukoli jídlu. Zvláště se hodí k promíchání s velmi ostrým salátem.  Ten míchají ve hmoždíři a skládá se z rajčete, cibule, medvědího česneku a chilli papriček. Cibule nebo jarní cibulka se do něj nakrájí i s výhonky. Papričky barmánci jedí čtyři, jsou zvyklí na ostré jídlo.

Kuře s čínským zelím a rybí omáčkou

• kuřecí kousky
• čínské zelí
• olivový olej
• cibulka
• česnek
• rybí omáčka
• květák
• pórek
• mrkev

Na oleji, česneku a cibulce orestujeme kuřecí, poté nakrájenou zeleninu a přidáme kupovanou rybí omáčku. Kuřecí maso lze připravit také 
s nudlemi, které se orestují s masem na hluboké pánvi.

Autor: Olga Havránková

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 000 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci ÚKLID + VÝPOMOC V KANTÝNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6000 kč, mzda max. 7000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce na zkrácený úvazek od 7:00 do 13:00 hod., Požadujeme: spolehlivost, pečlivost; svědomitost; selský rozum; technickou gramotnost, Výhody: pěkné pracovní prostředí; 5 týdnů dovolené; vstřícný přístup; jídelna v areálu THP;příspěvky na stravu;dobrá dostupnost veřejné dopravy;, Kontaktujte nás e-mailem nebo telefonicky v době od 7:00 - 15:00 hod.. Pracoviště: Kimm invest s.r.o. - provoz, 289 13 Zvěřínek. Informace: Lucie Podhorová, +420 325 545 450,770 182 233.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 12 200 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontaktovat nás můžete telefonicky, e.mailem nebo osobně každé pondlí v době od 11:00 - 14:00 hod. - Hotel Ostrov. Pracoviště: Hotel ostrov, Na Ostrově, č.p. 432, 288 02 Nymburk 2. Informace: Ivana Veverková, +420 325 513 325.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 12 500 Kč

Svářeči SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Svářečské práce na pozemcích firmy CPOS s.r.o.., Pracovní doba: 7:00 - 15:00 hod., Zájemci se mohou hlásit osobně nebo telefonicky na tel.č. 773 087 770.. Pracoviště: A - tidot s.r.o.-sadská, Husínek, č.p. 30, 289 12 Sadská. Informace: Ivan Varha, +420 773 087 770.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pro prodejnu v Milovicích hledáme prodavačku na kratší pracovní úvazek. Požadujeme pracovitost a slušné vystupování. Zájemci se mohou hlásit u p. Červinkové tel. 727 804 843 nebo u p. Krejčové tel. 602 107 921, e-mail: krejcova@jednotanbk.cz. , , Nabízíme: stravenky, 25 dní dovolené.. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v nymburce - milovice, Spojovací, č.p. 574, 289 23 Milovice nad Labem 1. Informace: Marie Krejčová, +420 602 107 921.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Po několika týdnech je lokalita na labském břehu opět volně přístupná.
5

Parkoviště i cyklostezka jsou znovu přístupné

Videosouhrn 15. srpna 2018

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Parní mašina zůstane kvůli suchu doma

Střední Čechy – Protipožární omezení kvůli suchu a horku již meteorologové zmírnili ve středních Čechách i v hlavním městě, přesto si příznivci parních vlaků ještě musí nechat zajít chuť. Vyplývá to ze středeční informace Petra Pošty z centrály Českých drah.

Kdy padnou billboardy? Až naprší... Až nasněží... Až někdy

Střední Čechy – Hotová detektivka. Tak prý často vypadá práce úředníků, kteří se mocí svých razítek a počítačových klávesnic snaží přispět k odstraňování velkoplošných reklamních poutačů u silnic I. třídy. Ve středu to uvedl středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO).

Člun vylétl z řeky, skončil na břehu

Nymburk – Labe je v Nymburce po likvidaci stržené lávky opět volné pro všechna plavidla. Toho využil i řidič člunu, který však nezvládl řízení a i se strojem skončil na levém břehu naproti nymburským dokům.

Cyklověž začne zkušební provoz na konci srpna

Poděbrady – Několik odkladů kvůli dotaci, vysvětlování kvůli bezpečnému fungování, ale už stojí a za dva týdny by měla začít fungovat. Řeč je o cyklověži, tedy proskleném parkovacím místě pro bicykly vedle poděbradského nádraží. „Zkušební provoz by měl začít 30. srpna,“ uvedla Lenka Hotovcová, mluvčí poděbradské radnice. První cyklisté budou moci svá kola bezpečně uložit v 9 hodin ráno.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT