VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VAŘÍME S DENÍKEM: Jak se vaří v Barmě? Ostře a jednoduše

Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně. 

20.4.2012
SDÍLEJ:

Pan Neu Zaw se také umí otáčet v kuchyni, ukázal nám, jak se dělá pálivý salát.Foto: Deník/ Olga Havránková

Barmská rodina Neu Zaw se třemi malými dětmi našla v Poděbradech nový domov v loňském roce. Přestože se sžívají s českým prostředím, některé zvyky si zachovávají a patří k nim i domácí kuchyně. Paní Dim Bawi se doma stará o děti a vaří. Do svého kuchařského umění nás zasvětila přípravou oběda z typických barmských, ostrých a jednoduchých jídel.

Základem barmské kuchyně je zelenina, maso a luštěniny. „Už jsem zasadil semínka na záhonku na zahradě. Uvidíme, jaká zelenina nám vyroste,“ říká barmskou češtinou pan Neu Zaw, který se 
v kuchyni také umí otáčet 
i s českým komentářem. Když musel odejít do práce, pomáhal nám obrázkový slovník.

Poděbradská zahrádka

Na záhonku našlo místo také Taro, což je hlíza podobná bramboře, kterou tak jde zaměňovat. Své pevné místo
v barmském jídelníčku má kořenová zelenina a rýže. Ingredience, jako čerstvé chilli papričky, rybí omáčku nebo krevetovou pastu musí jet jednou za čas nakoupit do Prahy.
A nesmíme zapomenout na koření. Oblíbený je koriandr, kurkuma a zázvor.

Ale dost slov, jdeme ochutnávat. Společnou řeč jsme našli po prvním soustu. Pálivý zeleninový salát připravíme 
z rajčat, cibule i s výhonkem medvědího česneku, který roste také v přírodě kolem Poděbrad, a samozřejmě chilli papriček.

Na stole vždy stojí miska se suchou rýží, kterou si můžeme kdykoli během stolování smíchat se salátem, ale i polévkou nebo přidat do jiného jídla. Polévka je sama o sobě velmi hustá. Hovězí polévka 
s bramborami, mrkví a bílým hlávkovým zelím je takový český hustý vývar.

Chléb a olej

Cílem je pořádně se zasytit 
i na delší dobu. V Barmě jedí většinou dvakrát denně. „Hodně se nasnídáme tak 
v osm hodin, pracujeme a asi 
v 17 hodin je večeře. Děti jedí častěji, mají i oběd. K snídani nebo i svačině se jí domácí chléb namáčený do oleje,“ vypráví o barmském stravování pan Neu Zaw.

Když je zrovna k mání, jí se v Barmě maso. Nejčastěji skopové, kuřecí a ryby, potom až vepřové a hovězí velmi málo. Ryby si nachytají, jsou prý sice malé, ale zato čerstvé. S našimi mraženými v obchodech se to nedá srovnávat. Stejně jako zelenina, kterou si čerstvou natrhají kolem domu.

Dim Bawi kromě vaření také prý krásně zpívá, to hlavně dětem, před námi se ostýchala. S prostřední dcerou Elizabeth v šátku na zádech připravovala na pánvi další chod. Směs s kuřecím masem, čínským zelím a rybí omáčkou. Do směsi patří ještě květák 
a pórek, ale ty velmi skromně žijící rodina zrovna neměla. Nejstarší Michael mamince pomáhal.

Barmské kuře

Poslední variace jídla byla
s nudlemi. Barmánci pijí sladký čaj, kávu nebo mléko. Dětem maminka vaří sunarovou rýžovou kaši nebo jim rozmixuje hustou polévku.

Konečně s námi paní Dim Bawi usedá ke stolu a před jídlem se pomodlí. Potom vzpomíná na své kuchařské začátky v Barmě, kde vaří také 
z prosa, kukuřice a mořských řas. „Bylo mi pět let, maminka chodila do práce a já musela uvařit pro mladší sestru a bratra. Musela jsem jít daleko pro vodu, venku natrhat citrony, zeleninu,“ vyprávěla mladá žena, která za sebou rozhodně nemá snadný život.

Rodina je skromná a pohostinná. Na Vánoce se k nim do poděbradského bytu sjelo osm rodin a ženy vařily společně. Připravily stejná jídla, která jsme ochutnali i my. „Jen mi tu chybí možnost vyjít ven a natrhat si čerstvé ovoce a zeleninu a také je tu na mě zima,“ zamyslela se jinak spokojená hostitelka.


Tradiční barmská hovězí polévka se zelím 

• brambory
• hovězí vývar
 s masem
• mrkev
• bílé hlávkové zelí
• sůl


Polévku připravíme velmi hustou 
a můžeme si do ní
u stolu přidat suchou rýži, která je vždy součástí tabule
a jí se k jakémukoli jídlu. Zvláště se hodí k promíchání s velmi ostrým salátem.  Ten míchají ve hmoždíři a skládá se z rajčete, cibule, medvědího česneku a chilli papriček. Cibule nebo jarní cibulka se do něj nakrájí i s výhonky. Papričky barmánci jedí čtyři, jsou zvyklí na ostré jídlo.

Kuře s čínským zelím a rybí omáčkou

• kuřecí kousky
• čínské zelí
• olivový olej
• cibulka
• česnek
• rybí omáčka
• květák
• pórek
• mrkev

Na oleji, česneku a cibulce orestujeme kuřecí, poté nakrájenou zeleninu a přidáme kupovanou rybí omáčku. Kuřecí maso lze připravit také 
s nudlemi, které se orestují s masem na hluboké pánvi.

Autor: Olga Havránková

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 14 000 Kč

Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pracoviště : Semice 196 a další pracoviště firmy/zem.polnosti/ okr.Nymburk, , Kontaktovat nás můžete telefonicky Po - Pá od 5:00 - 13:30 hod.. Pracoviště: Bramko, s.r.o. - pracoviště 1, 289 17 Semice. Informace: Hana Houšková, +420 325 517 450.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají ŘIDIČ SK. C+E S PROFESNÍM PRŮKAZEM. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: je obsluha vozidla a servis mobilních toaletních kabin. Požadujeme ŘP sk. C+E, profesní průkaz, fyzickou zdatnost, spolehlivost, pečlivost a časovou flexibilitu, , Nabízíme: mobilní telefon, přispíváme na cestu do zaměstnání a další benefity, , Zájemci se mohou hlásit osobně každý den od 8:00 do 15:00 nebo telefonicky kdykoliv.. Pracoviště: Wc servis s.r.o. - nymburk, Boleslavská třída, č.p. 1692, 288 02 Nymburk 2. Informace: Jiří Pek, +420 773 237 213.

Potravinářství - Potravinářství Pekař 18 110 Kč

Pekaři PEKAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18110 kč, mzda max. 18850 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Popis pozice: vyrábět pekařské výrobky dle receptur, zodpovídat za kvalitu upečeného zboží a dodržování technologických postupů, kontrolovat kvalitu zboží a záruční lhůty, zodpovídat za dodržení stanoveného sortimentu zboží, stanovené prezentace a ceny, dodržovat interní předpisy a zásady bezpečnosti práce na prodejně, dodržovat podmínky skladování a hygienických norem, zodpovídat za manipulaci se zbožím;, , Požadujeme: vyučení v oboru pekař/prodavač výhodou, pracovní zkušenost s výrobou pekařských výrobků výhodou, orientaci na zákazníka, pozitivní vztah k sortimentu potravin, jste flexibilní, samostatní, spolehliví a zodpovědní, nemusíte být expert - všechno potřebné vás naučíme;, , Nabízíme: při výběru pracovních směn se vám snažíme vyjít maximálně vstříc, můžete si u nás vybrat i částečný úvazek nebo brigádu, slevu 10 % na každý nákup v síti Tesco (po 6 měsících), využijte až 6 dní rekondičního volna na základě počtu odpracovaných let, můžete se účastnit mnoha aktivit a událostí, které organizujeme pro vás, vaši rodinu i děti;, , , Kontaktujte nás e.mailem, osobně ( Pult informací TESCO Poděbrady) nebo telefonicky Po-Pá v době od 8:00 - 15:00 hod.. Pracoviště: Tesco stores čr a.s. - poděbrady 2, Bílkova, č.p. 270, 290 01 Poděbrady 1. Informace: Bohumila Lukovická, +420 325 622 609.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč

Pěstitelé zemědělských plodin DĚLNÍK V RV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 50. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit telefonicky nebo osobně od 7:00 do 15:30.. Pracoviště: Pěstitel stratov, a.s., 289 22 Lysá nad Labem. Informace: Tomáš Veselý, +420 777 646 268.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zubři se na milovické pastvině už zabydleli.
10

V rezervaci se narodilo první letošní mládě zubra

Sokolský slet, ilustrační foto.

Ochutnávku XVI. všesokolského sletu uvidíte v neděli v Brandýse

Myslivci, rybáři a včelaři se sešli na výstavě. Začala Natura Viva

Lysá nad Labem /FOTOGALERIE/ – Pušky i dalekohledy, rybářské pruty nebo dobrý včelí med. To vše je od středy k dostání na lyském výstavišti, kde začala tradiční výstava věnovaná myslivosti, rybaření a včelaření s názvem Natura Viva 2018.

Cestování veřejnou dopravou s Lítačkou se brzy obejde i bez karty Lítačka

Střední Čechy – Ubrat ze svých peněženek jednu kartu budou mít od léta možnost lidé, kteří pravidelně cestují spoji zařazenými do systému Pražské integrované dopravy. Přestane totiž platit, že elektronické předplatní kupony se nahrávají na kartu speciálně k tomu určenou – přičemž opencard (jejíž historie zaměstnala politiky, policii i soudy) nahradila Lítačka.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie z víkendových akcí

Střední Čechy /ANKETA/ - Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého víkendu.

Hlasujte pro Miss Polabí! Představujeme finalistky

Nymbursko /ANKETA/ – Představujeme čtenářům deset nejsympatičtějších, nejšikovnějších a nejhezčích finalistek Miss Polabí 2018, které se utkají ve finálovém večeru v poděbradském divadle Na Kovárně v neděli 10. června od 17 hodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT