VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VAŘÍME S DENÍKEM: Jak se vaří v Barmě? Ostře a jednoduše

Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně. 

20.4.2012
SDÍLEJ:

Pan Neu Zaw se také umí otáčet v kuchyni, ukázal nám, jak se dělá pálivý salát.Foto: Deník/ Olga Havránková

Barmská rodina Neu Zaw se třemi malými dětmi našla v Poděbradech nový domov v loňském roce. Přestože se sžívají s českým prostředím, některé zvyky si zachovávají a patří k nim i domácí kuchyně. Paní Dim Bawi se doma stará o děti a vaří. Do svého kuchařského umění nás zasvětila přípravou oběda z typických barmských, ostrých a jednoduchých jídel.

Základem barmské kuchyně je zelenina, maso a luštěniny. „Už jsem zasadil semínka na záhonku na zahradě. Uvidíme, jaká zelenina nám vyroste,“ říká barmskou češtinou pan Neu Zaw, který se 
v kuchyni také umí otáčet 
i s českým komentářem. Když musel odejít do práce, pomáhal nám obrázkový slovník.

Poděbradská zahrádka

Na záhonku našlo místo také Taro, což je hlíza podobná bramboře, kterou tak jde zaměňovat. Své pevné místo
v barmském jídelníčku má kořenová zelenina a rýže. Ingredience, jako čerstvé chilli papričky, rybí omáčku nebo krevetovou pastu musí jet jednou za čas nakoupit do Prahy.
A nesmíme zapomenout na koření. Oblíbený je koriandr, kurkuma a zázvor.

Ale dost slov, jdeme ochutnávat. Společnou řeč jsme našli po prvním soustu. Pálivý zeleninový salát připravíme 
z rajčat, cibule i s výhonkem medvědího česneku, který roste také v přírodě kolem Poděbrad, a samozřejmě chilli papriček.

Na stole vždy stojí miska se suchou rýží, kterou si můžeme kdykoli během stolování smíchat se salátem, ale i polévkou nebo přidat do jiného jídla. Polévka je sama o sobě velmi hustá. Hovězí polévka 
s bramborami, mrkví a bílým hlávkovým zelím je takový český hustý vývar.

Chléb a olej

Cílem je pořádně se zasytit 
i na delší dobu. V Barmě jedí většinou dvakrát denně. „Hodně se nasnídáme tak 
v osm hodin, pracujeme a asi 
v 17 hodin je večeře. Děti jedí častěji, mají i oběd. K snídani nebo i svačině se jí domácí chléb namáčený do oleje,“ vypráví o barmském stravování pan Neu Zaw.

Když je zrovna k mání, jí se v Barmě maso. Nejčastěji skopové, kuřecí a ryby, potom až vepřové a hovězí velmi málo. Ryby si nachytají, jsou prý sice malé, ale zato čerstvé. S našimi mraženými v obchodech se to nedá srovnávat. Stejně jako zelenina, kterou si čerstvou natrhají kolem domu.

Dim Bawi kromě vaření také prý krásně zpívá, to hlavně dětem, před námi se ostýchala. S prostřední dcerou Elizabeth v šátku na zádech připravovala na pánvi další chod. Směs s kuřecím masem, čínským zelím a rybí omáčkou. Do směsi patří ještě květák 
a pórek, ale ty velmi skromně žijící rodina zrovna neměla. Nejstarší Michael mamince pomáhal.

Barmské kuře

Poslední variace jídla byla
s nudlemi. Barmánci pijí sladký čaj, kávu nebo mléko. Dětem maminka vaří sunarovou rýžovou kaši nebo jim rozmixuje hustou polévku.

Konečně s námi paní Dim Bawi usedá ke stolu a před jídlem se pomodlí. Potom vzpomíná na své kuchařské začátky v Barmě, kde vaří také 
z prosa, kukuřice a mořských řas. „Bylo mi pět let, maminka chodila do práce a já musela uvařit pro mladší sestru a bratra. Musela jsem jít daleko pro vodu, venku natrhat citrony, zeleninu,“ vyprávěla mladá žena, která za sebou rozhodně nemá snadný život.

Rodina je skromná a pohostinná. Na Vánoce se k nim do poděbradského bytu sjelo osm rodin a ženy vařily společně. Připravily stejná jídla, která jsme ochutnali i my. „Jen mi tu chybí možnost vyjít ven a natrhat si čerstvé ovoce a zeleninu a také je tu na mě zima,“ zamyslela se jinak spokojená hostitelka.


Tradiční barmská hovězí polévka se zelím 

• brambory
• hovězí vývar
 s masem
• mrkev
• bílé hlávkové zelí
• sůl


Polévku připravíme velmi hustou 
a můžeme si do ní
u stolu přidat suchou rýži, která je vždy součástí tabule
a jí se k jakémukoli jídlu. Zvláště se hodí k promíchání s velmi ostrým salátem.  Ten míchají ve hmoždíři a skládá se z rajčete, cibule, medvědího česneku a chilli papriček. Cibule nebo jarní cibulka se do něj nakrájí i s výhonky. Papričky barmánci jedí čtyři, jsou zvyklí na ostré jídlo.

Kuře s čínským zelím a rybí omáčkou

• kuřecí kousky
• čínské zelí
• olivový olej
• cibulka
• česnek
• rybí omáčka
• květák
• pórek
• mrkev

Na oleji, česneku a cibulce orestujeme kuřecí, poté nakrájenou zeleninu a přidáme kupovanou rybí omáčku. Kuřecí maso lze připravit také 
s nudlemi, které se orestují s masem na hluboké pánvi.

Autor: Olga Havránková

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 14 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech ŠVADLENA, KREJČOVÁ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Praxe v oboru výhodou., , Telefonický kontakt v pracovní dny od 8:00 - 15:00 hod.. Pracoviště: Icedress s.r.o. - italská 704, milovice, Italská, č.p. 704, 289 24 Milovice nad Labem 3. Informace: Iva Hlavatá, +420 777 482 409. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Mzdový účetní 17 360 Kč Odborní účetní mzdoví MZDOVÁ ÚČETNÍ A ÚČETNÍ DOŠLÝCH FAKTUR. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17360 kč, mzda max. 26110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: znalost mzdové agendy, evidence a účtování došlých faktur (výhodou znalost programu VEMA); , , Nabízíme: stravování ve školní jídelně, možnost ubytování ve vlastním zařízení, přátelský kolektiv, 25 dní dovolené, osobní příplatek;, , Nabídky k Výběrovému řízení zasílejte e.mailem do 24.10.2018.. Pracoviště: Střední odborná škola a střední odborné učiliště, nymburk, v kolonii 1804, V Kolonii, č.p. 1804, 288 02 Nymburk 2. Informace: Markéta Kroupová, +420 734 575 892. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 13 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech POMOCNÝ PRACOVNÍK DO KREJČOVSKÉ DÍLNY. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP sk. B, praxe v oboru výhodou;, , Kontaktujte nás e.mailem nebo telefonicky v pracovní dny od 8:00 - 17:00 hod.. Pracoviště: Icedress s.r.o. - italská 704, milovice, Italská, č.p. 704, 289 24 Milovice nad Labem 3. Informace: Iva Hlavatá, +420 777 482 409. Výroba - Výroba Strojírenští technici technologové, 30 000 Kč Strojírenští technici technologové, normovači TECHNOLOG - PROGRAMÁTOR. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce s autocadem, praxe ve strojírenství vítána, zaučíme, němčina výhodou. , Výhody: benefity dle firemních směrnic. , Osobní nebo telefonický kontakt od 7 do 15 hod.. Pracoviště: Siag stahlbau teplice, s.r.o.- provoz běrunice, Městecká, č.p. 21, 289 08 Běrunice. Informace: Petr Hratman, +420 608 233 558.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Za zvířátky se lze vydat i po sezoně

Dr. Karel Guth při výzkumu III. nádvoří Pražského hradu na konci 20. let

Co měl Masaryk společného s archeology?

Pecha Kucha opět zaplnila kino Sokol

Nymburk - Čtvrté pokračování úspěšné akce Pecha Kucha Night se odehrálo v sobotu večer v kině Sokol. Jde o formát pořadu, ve kterém mají kreativní lidé v roli spíkrů možnost prezentovat svůj obor pomocí 20 promítaných obrázků, přičemž ke každému mohou mluvit pouze 20 vteřin, pak skočí další snímek.

Basketbalisté překonali únavu a porazili Slunetu

Nymburk - Třetí zápas v jednom týdnu basketbalisté Nymburka zvládli na výbornou. Na své palubovce ve Sportovním centru porazili tým Sluneta Ústí nad Labem rozdílem jedenácti bodů.

V Malešově otevřeli za přítomnosti amerického velvyslance muzeum

Malešov /FOTOGALERIE/ - V Malešově bylo slavnostně otevřeno muzeum. Vše se událo za přítomnosti amerického velvyslance Stephena B. Kinga, který zároveň odhalil pamětní desku česko-americkému politikovi, novináři a lingvistovi, malešovskému rodáku Karlu Jonášovi.

O přívozu rozhodnou Nymburáci, říká Mach

Nymburk /ANKETA/ – Nymburk asi bude chtít zrušit přívoz. Tato informace ze začátku týdne, která se objevila v některých médiích, vzbudila ve městě poprask.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT