VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VAŘÍME S DENÍKEM: Jak se vaří v Barmě? Ostře a jednoduše

Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně. 

20.4.2012
SDÍLEJ:

Pan Neu Zaw se také umí otáčet v kuchyni, ukázal nám, jak se dělá pálivý salát.Foto: Deník/ Olga Havránková

Barmská rodina Neu Zaw se třemi malými dětmi našla v Poděbradech nový domov v loňském roce. Přestože se sžívají s českým prostředím, některé zvyky si zachovávají a patří k nim i domácí kuchyně. Paní Dim Bawi se doma stará o děti a vaří. Do svého kuchařského umění nás zasvětila přípravou oběda z typických barmských, ostrých a jednoduchých jídel.

Základem barmské kuchyně je zelenina, maso a luštěniny. „Už jsem zasadil semínka na záhonku na zahradě. Uvidíme, jaká zelenina nám vyroste,“ říká barmskou češtinou pan Neu Zaw, který se 
v kuchyni také umí otáčet 
i s českým komentářem. Když musel odejít do práce, pomáhal nám obrázkový slovník.

Poděbradská zahrádka

Na záhonku našlo místo také Taro, což je hlíza podobná bramboře, kterou tak jde zaměňovat. Své pevné místo
v barmském jídelníčku má kořenová zelenina a rýže. Ingredience, jako čerstvé chilli papričky, rybí omáčku nebo krevetovou pastu musí jet jednou za čas nakoupit do Prahy.
A nesmíme zapomenout na koření. Oblíbený je koriandr, kurkuma a zázvor.

Ale dost slov, jdeme ochutnávat. Společnou řeč jsme našli po prvním soustu. Pálivý zeleninový salát připravíme 
z rajčat, cibule i s výhonkem medvědího česneku, který roste také v přírodě kolem Poděbrad, a samozřejmě chilli papriček.

Na stole vždy stojí miska se suchou rýží, kterou si můžeme kdykoli během stolování smíchat se salátem, ale i polévkou nebo přidat do jiného jídla. Polévka je sama o sobě velmi hustá. Hovězí polévka 
s bramborami, mrkví a bílým hlávkovým zelím je takový český hustý vývar.

Chléb a olej

Cílem je pořádně se zasytit 
i na delší dobu. V Barmě jedí většinou dvakrát denně. „Hodně se nasnídáme tak 
v osm hodin, pracujeme a asi 
v 17 hodin je večeře. Děti jedí častěji, mají i oběd. K snídani nebo i svačině se jí domácí chléb namáčený do oleje,“ vypráví o barmském stravování pan Neu Zaw.

Když je zrovna k mání, jí se v Barmě maso. Nejčastěji skopové, kuřecí a ryby, potom až vepřové a hovězí velmi málo. Ryby si nachytají, jsou prý sice malé, ale zato čerstvé. S našimi mraženými v obchodech se to nedá srovnávat. Stejně jako zelenina, kterou si čerstvou natrhají kolem domu.

Dim Bawi kromě vaření také prý krásně zpívá, to hlavně dětem, před námi se ostýchala. S prostřední dcerou Elizabeth v šátku na zádech připravovala na pánvi další chod. Směs s kuřecím masem, čínským zelím a rybí omáčkou. Do směsi patří ještě květák 
a pórek, ale ty velmi skromně žijící rodina zrovna neměla. Nejstarší Michael mamince pomáhal.

Barmské kuře

Poslední variace jídla byla
s nudlemi. Barmánci pijí sladký čaj, kávu nebo mléko. Dětem maminka vaří sunarovou rýžovou kaši nebo jim rozmixuje hustou polévku.

Konečně s námi paní Dim Bawi usedá ke stolu a před jídlem se pomodlí. Potom vzpomíná na své kuchařské začátky v Barmě, kde vaří také 
z prosa, kukuřice a mořských řas. „Bylo mi pět let, maminka chodila do práce a já musela uvařit pro mladší sestru a bratra. Musela jsem jít daleko pro vodu, venku natrhat citrony, zeleninu,“ vyprávěla mladá žena, která za sebou rozhodně nemá snadný život.

Rodina je skromná a pohostinná. Na Vánoce se k nim do poděbradského bytu sjelo osm rodin a ženy vařily společně. Připravily stejná jídla, která jsme ochutnali i my. „Jen mi tu chybí možnost vyjít ven a natrhat si čerstvé ovoce a zeleninu a také je tu na mě zima,“ zamyslela se jinak spokojená hostitelka.


Tradiční barmská hovězí polévka se zelím 

• brambory
• hovězí vývar
 s masem
• mrkev
• bílé hlávkové zelí
• sůl


Polévku připravíme velmi hustou 
a můžeme si do ní
u stolu přidat suchou rýži, která je vždy součástí tabule
a jí se k jakémukoli jídlu. Zvláště se hodí k promíchání s velmi ostrým salátem.  Ten míchají ve hmoždíři a skládá se z rajčete, cibule, medvědího česneku a chilli papriček. Cibule nebo jarní cibulka se do něj nakrájí i s výhonky. Papričky barmánci jedí čtyři, jsou zvyklí na ostré jídlo.

Kuře s čínským zelím a rybí omáčkou

• kuřecí kousky
• čínské zelí
• olivový olej
• cibulka
• česnek
• rybí omáčka
• květák
• pórek
• mrkev

Na oleji, česneku a cibulce orestujeme kuřecí, poté nakrájenou zeleninu a přidáme kupovanou rybí omáčku. Kuřecí maso lze připravit také 
s nudlemi, které se orestují s masem na hluboké pánvi.

Autor: Olga Havránková

20.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník16 900 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK / SKLADNICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16900 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: Práce ve směnném provozu - 3 směny - noční provoz, oprávnění na VZV - výhodou;, Náplň práce: manipulace se zbožím, příprava zboží zákazníkům, Zájemci se mohou hlásit e.mailem, osobně nebo telefonicky od 9:00 do 13:00 hod.. Pracoviště: Plaček pet products s.r.o., Revoluční, č.p. 1381, 290 01 Poděbrady 1. Informace: Jiřina Plačková, +420 325 611 650lin.166.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Soustružník25 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Obsluha konvenčního soustruhu (kromě obrábění dřeva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Boleslavská třída č.p. 241/69, Nymburk., Přijmeme pracovníka na pozici soustružníka na konvenční stroje. Požadujeme znalost čtení výkresové dokumentace, samostatnost a smysl pro zodpovědnost. Nabízíme stabilní práci, motivační mzdové ohodnocení dle praxe a odbornosti. , První kontakt POUZE telefonicky nebo mailem.. Pracoviště: Oldřich hut - prac. nymburk, Boleslavská třída, č.p. 241, 288 02 Nymburk 2. Informace: Lukáš Melhuba, +420 731 505 615.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B7 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři ŘIDIČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7000 kč, mzda max. 10000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme : ŘP sk. B, Nabízíme : podnikové stravování. Pracoviště: Jan novák - stracká restaurace, 289 25 Straky. Informace: Jan Novák, +420 325 512 066,777 175 551.

539490 - Provozní zámečníci, údržbáři STROJNÍ ZÁMEČNÍK -23 500 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři STROJNÍ ZÁMEČNÍK - SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23500 kč, mzda max. 33000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Česká výrobní společnost se sídlem u Poděbrad shání do svého kolektivu strojní zámečníky, svářeče., , Požadujeme: praxe výhodou, nebo zaučíme, , , Nabízíme: 25 dnů dovolené, 900,- Kč příspěvek na stravu, příspěvek na životní pojištění, stravenky, školení;, , Kontaktovat nás můžete e.mailem nebo telefonicky.. Pracoviště: Charvát cts a.s., 290 01 Poděbrady 1. Informace: Jan Loubek, +420 734 204 725.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zlatá Ester Ledecká
7

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

Videosouhrn Deníku – pátek 23. února 2018

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

Rekonstrukce za stamiliony připraví most v Lysé i na náraz vlaku

Lysá nad Labem – Práce začnou už za pár dní – a s úplnou uzavírkou je nutno počítat v polovině dubna. To je důležitá informace nejen pro obyvatele Nymburska, ale pro každého, kdo je v Lysé nad Labem zvyklý využívat most na silnici druhé třídy číslo 272, který nad železniční tratí spojuje dvě části města. Nastane změna. Frekventovaný most na komunikaci, jež v Lysé patří k nejdůležitějším, čekají opravy.

Odbory označily nabídku Škody za „velkou bachratou nulu“

Mladá Boleslav – V průběhu tohoto týdne skončilo již čtvrté kolo kolektivního vyjednávání o mzdách ve firmě Škoda Auto. Zatím bez výsledku. Odbory v lednu předložily zaměstnavateli svůj návrh, který kromě jiného požaduje na rok 2018 až 18procentní růst platů. Naproti tomu automobilka aktuálně nabízí růst o 15 procent během 27 měsíců. Odboráři označili tento návrh za „velkou bachratou nulu“. 

Zvolte s námi fotbalistu roku

Nymbursko – Před týdnem skončená anketa o nejlepšího okresního rozhodčího sklidila velký ohlas. Na webu Nymburského deníku dostali sudí přes tři a půl tisíce hlasů! A nyní s námi můžete rozhodnout o tom, kdo se stane nejlepším nebo třeba jen nejoblíbenějším fotbalistou okresu pro rok 2017. Anketa odstartuje už ve středu 28. února!

FOTO: Právě jsme se narodili

Nymbursko - Přinášíme fotografie miminek narozených na Nymbursku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT