Barmská rodina Neu Zaw se třemi malými dětmi našla v Poděbradech nový domov v loňském roce. Přestože se sžívají s českým prostředím, některé zvyky si zachovávají a patří k nim i domácí kuchyně. Paní Dim Bawi se doma stará o děti a vaří. Do svého kuchařského umění nás zasvětila přípravou oběda z typických barmských, ostrých a jednoduchých jídel.
Základem barmské kuchyně je zelenina, maso a luštěniny. „Už jsem zasadil semínka na záhonku na zahradě. Uvidíme, jaká zelenina nám vyroste,“ říká barmskou češtinou pan Neu Zaw, který se v kuchyni také umí otáčet i s českým komentářem. Když musel odejít do práce, pomáhal nám obrázkový slovník.
Poděbradská zahrádka
Na záhonku našlo místo také Taro, což je hlíza podobná bramboře, kterou tak jde zaměňovat. Své pevné místo v barmském jídelníčku má kořenová zelenina a rýže. Ingredience, jako čerstvé chilli papričky, rybí omáčku nebo krevetovou pastu musí jet jednou za čas nakoupit do Prahy. A nesmíme zapomenout na koření. Oblíbený je koriandr, kurkuma a zázvor.
Ale dost slov, jdeme ochutnávat. Společnou řeč jsme našli po prvním soustu. Pálivý zeleninový salát připravíme z rajčat, cibule i s výhonkem medvědího česneku, který roste také v přírodě kolem Poděbrad, a samozřejmě chilli papriček.
Na stole vždy stojí miska se suchou rýží, kterou si můžeme kdykoli během stolování smíchat se salátem, ale i polévkou nebo přidat do jiného jídla. Polévka je sama o sobě velmi hustá. Hovězí polévka s bramborami, mrkví a bílým hlávkovým zelím je takový český hustý vývar.
Chléb a olej
Cílem je pořádně se zasytit i na delší dobu. V Barmě jedí většinou dvakrát denně. „Hodně se nasnídáme tak v osm hodin, pracujeme a asi v 17 hodin je večeře. Děti jedí častěji, mají i oběd. K snídani nebo i svačině se jí domácí chléb namáčený do oleje,“ vypráví o barmském stravování pan Neu Zaw.
Když je zrovna k mání, jí se v Barmě maso. Nejčastěji skopové, kuřecí a ryby, potom až vepřové a hovězí velmi málo. Ryby si nachytají, jsou prý sice malé, ale zato čerstvé. S našimi mraženými v obchodech se to nedá srovnávat. Stejně jako zelenina, kterou si čerstvou natrhají kolem domu.
Dim Bawi kromě vaření také prý krásně zpívá, to hlavně dětem, před námi se ostýchala. S prostřední dcerou Elizabeth v šátku na zádech připravovala na pánvi další chod. Směs s kuřecím masem, čínským zelím a rybí omáčkou. Do směsi patří ještě květák a pórek, ale ty velmi skromně žijící rodina zrovna neměla. Nejstarší Michael mamince pomáhal.
Barmské kuře
Poslední variace jídla byla s nudlemi. Barmánci pijí sladký čaj, kávu nebo mléko. Dětem maminka vaří sunarovou rýžovou kaši nebo jim rozmixuje hustou polévku.
Konečně s námi paní Dim Bawi usedá ke stolu a před jídlem se pomodlí. Potom vzpomíná na své kuchařské začátky v Barmě, kde vaří také z prosa, kukuřice a mořských řas. „Bylo mi pět let, maminka chodila do práce a já musela uvařit pro mladší sestru a bratra. Musela jsem jít daleko pro vodu, venku natrhat citrony, zeleninu,“ vyprávěla mladá žena, která za sebou rozhodně nemá snadný život.
Rodina je skromná a pohostinná. Na Vánoce se k nim do poděbradského bytu sjelo osm rodin a ženy vařily společně. Připravily stejná jídla, která jsme ochutnali i my. „Jen mi tu chybí možnost vyjít ven a natrhat si čerstvé ovoce a zeleninu a také je tu na mě zima,“ zamyslela se jinak spokojená hostitelka.
Tradiční barmská hovězí polévka se zelím
• brambory
• hovězí vývar
s masem
• mrkev
• bílé hlávkové zelí
• sůl
Polévku připravíme velmi hustou
a můžeme si do ní
u stolu přidat suchou rýži, která je vždy součástí tabule
a jí se k jakémukoli jídlu. Zvláště se hodí k promíchání s velmi ostrým salátem. Ten míchají ve hmoždíři a skládá se z rajčete, cibule, medvědího česneku a chilli papriček. Cibule nebo jarní cibulka se do něj nakrájí i s výhonky. Papričky barmánci jedí čtyři, jsou zvyklí na ostré jídlo.
Kuře s čínským zelím a rybí omáčkou
• kuřecí kousky
• čínské zelí
• olivový olej
• cibulka
• česnek
• rybí omáčka
• květák
• pórek
• mrkev
Na oleji, česneku a cibulce orestujeme kuřecí, poté nakrájenou zeleninu a přidáme kupovanou rybí omáčku. Kuřecí maso lze připravit také s nudlemi, které se orestují s masem na hluboké pánvi.