Radnici se jej podařilo sehnat v posledních dnech. Dárcem je Vladimír Trejbal z Kovanic. Mohutný strom stál na jeho dvoře. Na první pohled majestátní a zdravý. Proč se jej tedy majitel rozhodl nechat uříznout? „Při nedávné vichřici to rozlomilo strom u souseda. Nám se tahle jedle kymácela nad domem, nahoře je dětský pokoj. Měl jsem obavu, že by při nějakém dalším větším větru mohlo dojít k jeho pádu,“ vysvětluje nyní už bývalý majitel stromu.

A jaké má nymburská Vánoční jedle parametry? Podle Stanislava Moravce, majitele firmy zabývající se kácením nebezpečných stromů, měřila v celku přibližně 18 metrů. „Uřízli jsme ji zhruba metr nad zemí, další část se zapustila do země přímo na náměstí, takže ve finále má zhruba 15 metrů,“ řekl Moravec. 

Samotné odříznutí na zahradě si vyžádalo také zručnost jeřábníka, který strom uložil na speciálně připravený návěs. Mimochodem, při nakládání stromu se jeřábníkovi ukázala také jeho váha. Váží neuvěřitelných 1 800 kilogramů! Což by při případném pádu ve vichřici na dům jistě nadělalo obrovské škody a dokázalo způsobit tragédii.

Okolí ulice Jurije Gagarina v Nymburce mění podobu.
Část chodníků a úprav na sídlišti dokončí později

Na malého obyvatele dětského pokoje, nad nímž se strom při vichřici kýval, čekalo překvapení v podobě uříznutého stromu až odpoledne. Musel do školky. „Oni měli zrovna dneska výlet, tak musel jít. Až se vrátí, tak bude koukat,“ usmívala se jedna z příbuzných.

Transport z Kovanic na nymburské náměstí probíhal bez problémů a za dohledu a doprovodu městské policie. Pouze kamenný most byl na deset minut uzavřen a auta zastavená strážníky mezi mostem a náměstím musela sjet na parkoviště k Labi, aby náklad bezpečně projel až do centra. 

Na náměstí dorazil přesně v 8.57. Souhra zaměstnanců firmy Stanislava Moravce a jeřábníka pak způsobila, že strom byl ukotven a vyvážen v řádu desítek minut. Pětatřicetiletá jedle tak už dominuje náměstí a bude tomu tak i minimálně několik dní v novém roce. Nejdříve ji čeká zdobení a v neděli 3. prosince i slavnostní rozsvěcení. To bude letos doplněno vánočním jarmarkem, kulturním programem a také překvapením, při němž možná přijde i Ježíšek. 

Nové stromky zasadili dobrovolníci podél staré obchodní cesty u Opolan.
Dobrovolníci zasadili mladé jabloně

PARAMETRY VÁNOČNÍHO STROMU
● jedná se jedli, které je podle majitele Vladimíra Trejbala z Kovanic 35 let
● před uříznutím měřila cca 18 metrů. Obyvatelé domu ji pamatují jako dvoumetrovou
● po úpravách na náměstí dosahuje výšky zhruba 15 metrů
● uříznutá na jeřábu vážila 1 800 kilogramů
● zdravý strom byl uříznut z důvodu nebezpečí pádu při větrném počasí
● nymburské náměstí bude zdobit po dobu adventu, rozsvítí se v neděli 3. prosince

Ilustrační foto
Desítky tisíc se válely u dálnice. Našly je turistky