Poprvé jej pozorovali v úterý. „Narození zubřího mláděte jsme očekávali. Zubři se totiž v minulých dnech ukryli v porostu, což dělají vždy, když stádo chrání čerstvě narozené mládě,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Ve středu se poprvé zvířata vydala přes celou pastvinu směrem k napajedlu. „Celkem jde o páté zubří mládě, které se v rezervaci velkých kopytníků narodilo za poslední tři roky,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. V roce 2016 to bylo jedno mládě, loni tři, letos k nim přibyl čerstvý přírůstek. Spolu s ním nyní místní stádo tvoří osmnáct zubrů.

Až do neděle potrvá na lyském výstavišti Natura Viva.
Myslivci, rybáři a včelaři se sešli na výstavě. Začala Natura Viva

Zubři tak symbolicky završili letošní jarní období bohaté na přírůstky. „Na pastvině u Benátek nad Jizerou se jen letos narodilo deset hříbat divokých koní, na pastvině u Milovic dalších pět,“ uvedl Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled. Kromě hříbat se letos narodila i čtyři mláďata praturů. Další mláďata velkých kopytníků by měla přibývat i v příštích týdnech, několik samic je ještě březích.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u měst Milovice a Benátky nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. I díky tomu se stala světově nejsledovanějším projektem posledních let realizovaným v České republice.

Prvních pět zubrů dorazilo na pastviny u Milovic před třemi lety z Polska. Do Česka se dostali první zubři ještě o tři roky dříve, kdy byli vypuštěni v někdejším vojenském prostoru Ralsko. Kopytníci v Milovicích spásají step, a pomohou tak odvrátit ústup otevřené krajiny, která tvoří prostředí pro stále vzácnější druhy květin, motýlů a dalších ohrožených druhů.

Lítačka
Cestování veřejnou dopravou s Lítačkou se brzy obejde i bez karty Lítačka
Sokolský slet, ilustrační foto.
Ochutnávku XVI. všesokolského sletu uvidíte v neděli v Brandýse