Překvapení čekalo na cyklisty, kteří projížděli ve čtvrtek dopoledne po cyklostezce u Poděbrad. Konkrétně podél restaurace Střelnice. Čekala na ně policejní hlídka.

Konala se totiž preventivní akce, kterou zná řada šoférů 
z předchozích let. Nese název Řídím, piju nealko a do nynějška policisté stavěli především řidiče aut ve vybraných lokalitách. Na Nymbursku to bylo nejčastěji v Sadské u bývalé Polygrafie.

Letos však měla akce jinou podobu. I vzhledem k nárůstu nehod za účasti cyklistů a nebezpečnějšímu chování cyklistů v provozu obecně se letos autoři akce ve spolupráci 
s Besipem zaměřili právě na jednostopé účastníky provozu. „Zastavili jsme šedesát cyklistů a dali jim dýchnout. Jeden požil jedno pivo před jízdou, dále musel sesednout a kolo tlačit. Ostatní byli odměněni sponzorským darem v podobě nealkoholického piva," řekla policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Zástupce Besipu Miroslav Polách pak předával různé reflexní prvky, například svítící tyčinky do kola. „Jsou na pět drátů do předního a na pět do zadního kola. Za tmy si to vyzkoušejte, je to opravdu velmi výrazně vidět," vysvětloval zastaveným cyklistům Polách.

A co na akci říkali samotní cyklisté? „Jasně, já to vcelku chápu. Ačkoliv si myslím, že větší dopad by asi v těchto místech, kde je u cyklostezky několik restaurací, měla akce v odpoledních hodinách," řekl jeden ze zastavených cyklistů. Jenže policisté záměrně akci pojali jako preventivní, nikoliv určenou na co největší záchyt cyklistů pod vlivem alkoholu.

Kde jinde stavět cyklisty lépe, než na cyklostezce. Na frekventovaném úseku mezi Nymburkem a Poděbrady dochází často i k vážným střetům. „Když je krásné počasí a víkend, tak ji považuji za poměrně nebezpečnou. Koncentrace cyklistů, bruslařů a pejskařů je vysoká, a když projíždíte Velkým Zbožím, kde je řada lidí na procházce, tak může dojít lehko ke zranění. Spousta cyklistů jezdí špatně označená. Nemají na sobě oblečení s reflexními prvky. Nemají světla nebo blikačky a jsou hodně špatně vidět," řekl o cyklistech na cyklostezce podél Labe v nedávném rozhovoru pro Nymburský deník šéf nymburských policistů Marek Jirouš.

S tím samozřejmě souvisí zvyšující se počet nehod, při nichž nezřídka hraje roli alkohol. „Pokud porovnáme rok 2013 s rokem 2014, tak počet dopravních nehod zaviněných cyklisty vzrostl o 40 procent! Tento negativní trend se drží i v tomto roce," konstatoval Jirouš.

Další problém je v tom, že zákon netoleruje žádnou hladinu alkoholu, a to ani za řidítky. „Spousta lidí má spojenou cyklovyjížďku s pivkem někde na terásce nebo u stánku. Já mám pro to jako občan sice pochopení, jako policista proto mít pochopení ale nemůžu. I pro cyklistu platí velmi přísné tresty, pokud jede po požití alkoholu. Pakliže by některý cyklista byl řekněme náruživější a dal si těch piv víc a při kontrole nadýchal jednu a více promile, pak pokuta začíná na 25 tisících!" vysvětluje šéf nymburských policistů.