Právě z Milovic jsme se pokoušeli získat zprávy od dvou největších kandidátů na starostu během celého odpoledne. Dosavadní starosta za hnutí ANO Milan Pour získal jen 578 hlasů a jeho hnutí necelých 20%. To stačilo na druhé místo a zisk tří mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Úspěšnější byla ODS dřívějšího starosty Lukáše Pilce, která získala přes 25% hlasů a sám Pilc pak 855 hlasů. Oběma mužům jsme se pokoušeli dovolat, shodně však měli odpoledne vypnuté mobilní telefony a dá se předpokládat, že intenzivně jednají o podobě možné příští koalice.

Sousední Lysá nad Labem nabízí tradičně roztříštěné výsledky místní politické scény. Do patnáctičlenného zastupitelstva se dostalo hned 8 subjektů, přičemž vítězná ČSSD získala necelých 21%, což jí stačí na zisk jen 4 mandátů. Lídr kandidátky a dosavadní starosta Karel Otava je však s výsledky v zásadě spokojen. „ČSSD u nás získala historicky nejvyšší počet hlasů, mě volil každý třetí občan, který přišel volit. To vidím jako velký úspěch,“ komentoval Otava výsledek.

Jenže jednání o případné koalici budou ještě složitá. „Odpoledne máme jednání s hnutím Lysá nás baví – KDU – ČSL a přítomni budou i zástupci hnutí Kulturně!“ konstatoval starosta. Při případném součtu těchto tří subjektu dojdeme k počtu devíti mandátů, což už dává v aktuálním zastupitelstvu většinu. Ale jednání teprve začínají a mohou velmi rychle ztroskotat na požadavcích potencionálních koaličních partnerů.

Nymburk s klidem zvítězil v letošních obecních volbách na celé čáře.
V Nymburce se schyluje k výměně starosty i koalice

Více než přesvědčivým způsobem zvítězil v Poděbradech dosavadní starosta Ladislav Langr a jeho hnutí Volba pro Poděbrady. Získalo celkem 28% hlasů a sedm mandátů, což je přesně třetina ze všech 21 zastupitelů. Na druhém místě skončilo hnutí Naše Poděbrady s 18%. Ti byli od začátku hlavní opozicí proti současnému starostovi a nedá se tak předpokládat, že by tato hnutí spolupracovala v budoucí koalici. Daleko pravděpodobněji bude vítěz voleb hledat partnery v hnutí STAN či ODS, které skončily na 3. a 4. místě při zisku tří mandátů pro každé uskupení.

Vítěz voleb být konkrétní nechtěl. „V tuto chvíli odpočívám a oficiálně jsme zatím s nikým nejednali. Jsem ochoten jednat s každým slušným člověkem. Ovšem v tuto chvíli jste první, kdo mi gratuloval k vítězství, což také o situaci v Poděbradech něco vypovídá,“ uvedl Langr.

První muži radnice se pravděpodobně nebudou měnit ve třech menších městech okresu. Triumfálním způsobem si ve volbách počínal starosta Sadské a lídr hnutí Společně pro Sadskou Milan Dokoupil. Jeho hnutí získalo přes 38% z celkových odevzdaných hlasů a se šesti mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu si doslova může vybírat partnery do koalice z dalších 4 subjektů, které se do samosprávy města dostaly. Nejlépe je na tom druhá ODS se čtyřmi mandáty a třetí komunisté se třemi zastupiteli.

V podobně velkém Městci Králové opět svoji pozici uhájil už matador zdejší politické scény starosta Milan Pavlík, který i tentokrát kandidoval za ČSSD. Jeho kandidátka získala téměř 30% hlasů a třetinu mandátů v zastupitelstvu. „Ještě dnes jdeme na pivo se zástupci sdružení Proměstecko, což by měl být náš hlavní partner. Ale jednat budu se všemi,“ řekl dosavadní a zřejmě i budoucí starosta Městce Králové.

Nic řešit nemusí rožďalovický starosta Petr Kapal. Jím vedené hnutí Rožďalovice 2010 mělo konkurenci pouze ve dvou zástupcích kandidujících za ČSSD. Jejich kandidátka však získala jen 2 a půl procenta hlasů, propadla a všech 9 míst tak obsadí zástupci starostova hnutí.

Kolínský politolog Vladimír Srb
Politolog: Komunální politika se mění, je třeba se voličům věnovat celé období