Novinka začíná platit právě v těchto dnech. K využití této služby je nezbytné především stažení aplikace Smart4City, kterou lze snadno bezplatně stáhnout z Apple Store nebo Google Play.

Ilustrační foto
Městské záhony rozkvétají. Ulice provoněly tisíce květin

Co JE PARKOVACÍ APLIKACE
Smart4City – Parkování je univerzální aplikace pro chytré telefony, která nabízí řidičům jednoduchý a snadný způsob úhrady parkovného prostřednictvím propojení mobilního telefonu a platební karty. Mobilní platební aplikace je k dispozici pro telefony s operačním systémem Apple i Android. Můžete si ji bezplatně stáhnout z Apple Store nebo Google Play.

Podle mluvčí poděbradské radnice Lenky Hotovcové se na mapě zobrazí všechna parkoviště. Na vybrané parkoviště pak umí řidiče navigovat. „Aplikace umožňuje platbu až ze tří zadaných bankovních platebních karet až pro tři zadané registrační značky aut. Pro uživatele je bezpečná, pro platbu se používá platební brána jedné z bank," vysvětluje Hotovcová.

Ačkoliv jde o platební bránu konkrétní banky, neznamená to, že uživatel této služby musí být jejím klientem. „Provozovatel platební aplikace nemá přístup k osobním údajům a údajům o bankovní kartě uživatele. Uživatel má svůj účet na www.smart4city.cz, na kterém má, po zadání svého hesla, přístup k provedeným platbám a může si tam stáhnout a vytisknout daňové doklady za zaplacené parkovné. Cena za úhradu parkovného prostřednictvím platební aplikace je stejná jako při placení na místě mincemi," říká mluvčí.

Aplikace také připomene uživateli, kdy bude končit doba, za kterou zaplatil, a parkovné lze prodloužit bez nutnosti vracet se k vozidlu. Doklad za parkování přijde uživateli e-mailem, aplikace umožňuje vystavit i souhrnný měsíční daňový doklad.

Parkoviště v oranžové zóně jsou v Poděbradech určena pro krátkodobé a střednědobé stání, první hodina parkování stojí deset korun, každá další hodina patnáct korun, minimální platba je pět korun za třicet minut.

„Systém je nyní v půlroční testovací fázi a je plně funkční. Na příslušných parkovacích automatech jsou umístěny samolepky s informací o možnosti úhrady uvedeným způsobem," doplnila Lenka Hotovcová.

Ilustrační fotografie.
Voda v kašnách není většinou ke koupání

Podobné systémy placení parkovného znají například řidiči v Praze nebo v Českých Budějovicích. „Kdo má staženou aplikaci v mobilu a v elektronické peněžence převedený dostatečný obnos, přijede na náměstí, v telefonu zvolí z nabízených možností výši parkovného, jako identifikátor zadá registrační značku vozu a zaplatí," vysvětluje postup mluvčí budějovického dopravního podniku Viktor Lavička. Tamní aplikace nazvaná

Sejf navíc umožňuje i placení jízdného v městské hromadné dopravě.

NA ČEZETÁCH Z BOLESLAVI DO SKANDINÁVIE A ZPĚT
Životní cesta: tři nadšenci míří z Čech do Singapuru