Zhruba dva pytle ječmene.

To je výsledek historicky první sklizně obilí na dvoře nymburského pivovaru. Jde 
o výnos z políčka, které sloužilo především jako ukázka pro návštěvníky a doplnění prohlídky pivovaru. Stejně jako sousední chmelnice s 68 rostlinami žateckého chmele. Ten teprve na své česáče čeká.
Pivovarská sklizeň se odehrála v historickém duchu. Na tak malém políčku by bylo pošetilé zapojit moderní techniku. „Ke sklizni jsme použili tři kosy a tři cepy. Práci na políčku si vyzkoušeli někteří zaměstnanci pivovaru včetně mě," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák.

Kosení je disciplína, kterou řada současných mužů zvládá s téměř vrozenou zručností 
i dnes. Mlácení obilí cepem je už poněkud starodávnější součást řemesla. Přitom se vystřídali na pivovarském dvoře jak muži, tak ženy.

Jak už bylo řečeno, výsledkem první sklizně ječmenu jarního v nymburském pivovaru jsou dva pytle obilí. Podle odhadu Pavla Benáka po přebrání pak může ječmen vážit kolem 50 kilogramů.

O tom, že pěstovat ječmen nemusí být tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, se v pivovaru přesvědčili už při jarním setí. „Přilétlo hejno holubů, kachen a dalších ptáků a semínka vyklovali. Prakticky se muselo zasít znovu," říká sládek pivovaru Bohumil Valenta. Později však obilí vzešlo, stejně jako se chytil chmel na sousední chmelnici a návštěvníkům pivovaru bylo co ukazovat.

Pokud jsme zmínili sousední chmelnici: ta se dočká česáčů poslední srpnový víkend v rámci oslav 120. výročí založení pivovaru. „Bude pozvána i veřejnost, která si bude moci česání chmele vyzkoušet. Akce se bude konat 29. srpna," upřesnil Pavel Benák.

Ze žní nejen na pivovarském políčku má spoluvlastník a ředitel v jedné osobě Pavel Benák velkou radost. 
„V podstatě máme v těchto dnech dvojí žně. V pivovaru sklízíme ječmen a zároveň naše pivo při současném horkém počasí teče naplno," spokojeně konstatuje Pavel Benák .