Po více než jednom a půl roce začal v pátek 
v nymburské nemocnici opět plně sloužit babybox. Ten byl do areálu zdravotnického zařízení nainstalován v červnu roku 2009 jako pětadvacáté zařízení svého druhu v České republice.

Přestože jej doposud žádná 
z maminek nevyužila, má jeho umístění v Nymburce své opodstatnění. „Samozřejmě nás těší, že do něj nebylo žádné miminko odloženo, nicméně máme radost, že se babybox podařilo znovu zprovoznit. Budeme rádi, pokud se veřejnost o něm dozví, aby nastávající maminky, které se ocitnou v tíživé životní situaci, měly alespoň nějakou šanci na vyřešení pro ně svízelné situace, s co nejméně bolestným řešením pro jejich miminka," říká Alena Havelková, jednatelka Nemocnice Nymburk s. r. o.

Z provozu byl babybox odstaven v souvislosti s rekonstrukcí pavilonu D, kterou se již podařilo dokončit. V současné době se na nově otevřené interní oddělení může nastěhovat prvních osmnáct pacientů, stejně tak je zde již 
k dispozici sedm JIPových lůžek pro internu.
Rozsáhlá rekonstrukce nymburské nemocnice zdárně pokračuje, těsně před dokončením je kompletní přestavba pavilonů B, C a D.

Zakladatelem babyboxu je novinář Ludvík Hess. V současné době je v České republice 68 těchto zařízení, jejichž azyl už využilo pro odložení svého novorozence 133 matek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo v květnu 2012 doporučení, jak mají příslušné obecní úřady bezprostředně po odložení děťátka postupovat. 
Z něj vychází základní kroky. V prvním momentě převezme z babyboxu dítě zdravotní personál, který je na pohyb v zařízení upozorněn zvukovým signálem. Poté děťátko dostane nezbytnou zdravotní péči a zdravotnické zařízení neprodleně informuje o nálezu miminka v babyboxu orgán sociálně-právní ochrany dětí.

ANKETA: Je podle vás babybox důležitý?

Kristýna Motyčková, Rašovice

Kristýna Motyčková, Rašovice.
Babybox má určitě smysl, než aby to dítě pohodila maminka někde mimo. Já bych to nedokázala. Bylo by fajn, kdyby našli způsob, jak matky přesvědčit, aby si děti nechávaly. Někdy je situace tak těžká, ale přesto by to měly zvládnout.

Simona Motyčková a syn Honzík, Nymburk

Simona Motyčková se synem Honzíkem, Nymburk.
Určitě je lepší dát to dítě do babyboxu, než aby ho matka někde pohodila. Třeba má strach, že to nezvládne. Já si to tedy určitě představit neumím. Sice syn je neplánovaný, ale i tak bych to neudělala.

paní Müllerová, Nymburk

Paní Müllerová, Nymburk.
Je to výborné. Myslím, že by to měly využít hlavně ženy, které jsou ve finanční nebo jiné tísni. Ne děti házet do popelnice. To je snad nejhorší, co může ženu potkat.

Jana Černá a syn Silvestr, Nymburk

Jana Černá a syn Silvestr, Nymburk.
Je to perfektní věc. Neumím si to sice představit, já mám dvě děti a nevím, co se musí stát, aby máma dítě odložila. Ale jsem ráda, že ten babybox tady je. Ty děti dostanou aspoň šanci na život.

Jiří Školník, Městec Králové

Jiří Školník, Městec Králové.
Je to bezvadná věc, protože existují takové mámy, které se o dítě nechtějí starat a můžou ho aspoň někam dát. Já bych to nikdy nepřipustil, vždycky bych se o dítě nějak postaral. Je to neštěstí, co se kolikrát děje.