Ten se týká podzemí jedné z budov muzea. Muzeum je totiž rozděleno na dvě budovy, ačkoliv to tak zvenku na první pohled kvůli jednolité fasádě nemusí vypadat. „Pod první budovou se nachází sklepení z roku 1870, to bude podle plánu zpřístupněno. Ve druhém sklepení budovy, která pochází z roku 1909, byly objeveny zdi dalších staveb, studna a schody, které zřejmě vedly do dalšího sklípku,“ uvedl historik Pavel Fojtík.

Oproti původním plánům bude zpřístupněna i tato část sklepení. Objevy jsou podle historika z období raného novověku.

Nové věci byly objeveny i při rekonstrukci přízemí a prvního patra budovy muzea. Při pracích byly objeveny zazděné dveře, schované dlaždice i výmalby. Došlo k odkrytí starých rozvodů elektřiny a svítiplynu, který osvětloval celý dům.

Radek Čech prodělal v závěru roku těžkou formu onemocnění koronavirem.
Bylo to padesát na padesát. Majitel čajovny prodělal těžkou formu covidu

Rekonstrukce muzea je jeho první zásadní proměnou od roku 1974, kdy bylo zpřístupněno. Cílem je zbudování reprezentativního kulturního stánku, kde budou prezentovány bohaté dějiny královského města Nymburk a nejbližšího okolí.

Expoziční prostory se výrazně rozšíří, kdy jim bude věnováno přízemí a první patro, které bylo dosud návštěvníkům nepřístupné. Obnova se dotkne fasády, okenní a dveřní výplně, střešního pláště, zpřístupněn bude sklep, dojde k úpravě interiérů, vybudovány budou nové rozvody elektřiny, topení a plynu. Navíc bude postavena přístavba do Eliščiny ulice. „V budově vznikne 24 výstavních místností, bude v ní i významný obraz Alfonse Muchy,“ řekl Fojtík. Všechny exponáty jsou dočasně umístěny v jiných muzeích.

Oškobrh, leden 2021.
Vrch Oškobrh je znečištěn nejen ubrousky

Kdy přesně přivítá opravené muzeum své první návštěvníky, se přesně v tuto chvíli říci nedá. Pokud by vše šlo od nynějška podle plánu, mělo by se tak stát buď na konci roku 2022 nebo během roku 2023. Rekonstrukce vyjde Středočeský kraj na přibližně 50 milionů korun.

Ještě před začátkem prací byly zveřejněny některé vizualizace, který nabízejí pohled na zmodernizované interiéry. Ty mají nabízet budoucím návštěvníkům mnohem vyšší komfort při návštěvě, než tomu bylo před uzavřením.