Tak to tu ještě nebylo. V milovické Ostravské ulici má vyrůst do konce tohoto roku první lyžařský trenažer v České republice. Staví ho bývalý juniorský vicemistr světa v akrobatickém lyžování Ondřej Vokatý se svou přítelkyní.

Trenažer by měla dodat jako jedinou technologii tohoto typu u nás holandská firma. „Je to v principu velký běhací pás ze speciální tkaniny vysoké asi dva centimetry, takový umělohmotný koberec. Má rozměry nějakých pět krát šest metrů. Točí se pod vámi a je to taková nekonečná sjezdovka," vysvětlil Ondřej Vokatý s tím, že pás je nakloněný, může se regulovat plynně rychlost 
i sklon plochy. „V maximálním sklonu můžete jet až dvacet osm stupňů, což je víc, než má třeba černá sjezdovka ve Špindlu. Maximální rychlost, jakou může lyžař na trenažeru dosáhnout, je někde mezi šedesáti pěti až sedmdesáti kilometry za hodinu," vysvětlil pro představu profesionální lyžař.

Trenažer bude primárně určený na učení lyžování pro děti, dospělé, prostě pro každého, kdo si ještě v tomto sportu není jistý „v kramflecích". Ondřej Vokatý ale upozorňuje i na to, že zařízení není jen pro začátečníky, ale i pro pokročilé a dokonce i pro závodní lyžaře. „To, co jsme si v Holandsku vyzkoušeli u výrobce, ten pocit z jízdy, opravdu odpovídá tak pětadevadesáti procentům zážitku na sjezdovce," ví Vokatý.

Pro mnohé lidi, kteří by si chtěli vyzkoušet trenažer na vlastní kůži, je celkem nepředstavitelné to, že kolem nich neubíhá krajina a nefouká jim vítr do obličeje podle rychlosti, kterou jedou. To je prý otázka tak deseti minut, než si lidský mozek zvykne. „Vy stojíte a sjezdovka jede. Je to vlastně obrácený pohyb. Před trenažerem bude velké zrcadlo a jezdec se učí pohledem sám na sebe koordinovat rychlost a pohyb po pásu," vysvětlil Vokatý.

Po začátku spuštění této neobvyklé novinky budou instruktory Ondřej Vokatý a jeho přítelkyně, kteří budou na tuto činnost vyškoleni přímo od holandského dodavatele. „Předpokládáme, že tento objekt tady v Milovicích vytvoří tak šest až sedm pracovních míst. Instruktorů na střídání bude potřeba tak pět, o objekt se bude někdo muset v rámci otevírací doby starat, takže tady bude muset být nějaký údržbář a zřejmě i recepční," řekl Ondřej Vokatý.

Trenažer bude určen pro lyže a snowboard. „Lyže i snowboardy si bude muset zájemce zapůjčit od nás, protože umělý pás nesmí přijít do styku s lyžařským voskem," upozorňuje Ondřej Vokatý. V České republice zatím nikdo podobné zařízení neprovozuje.