Volby v Milovicích vyhrála ODS. Získala více než 25% a nechala za sebou hnutí ANO 2011 (20%), z jehož řad vyšel současný starosta Milan Pour. Prvně jmenovaná strana získala 5 mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu, druhá pak 3. Součtem by tedy měli těsnou většinu. Jenže podle získaných vyjádření taková varianta zatím není na stole. Důležité je také zdůraznit fakt, že do zastupitelstva se dostalo celkem 8 politických subjektů, z nichž pět má po jednom mandátu. Dva mandáty mají lidovci, s nimiž vítězná ODS už začala jednat. „My jsme si takříkajíc zbyli už v minulém období, kdy jsme zůstali společně v opozici. S lidovci máme největší programovou shodu, v jednání s nimi nevidím žádný problém,“ řekl Lukáš Pilc, lídr ODS. Ten už byl starostou Milovic v období let 2010 až 2014.

Tomáš Mach se velmi pravděpodobně stane po dvou letech opět nymburským starostou.
Nymburk má koalici předjednanou, starostou bude Mach

Druhou hlavní silou je v Milovicích hnutí ANO 2011. Jenže to má trochu handicap v tom, že jeho lídr a současný starosta Milan Pour odjel během voleb na plánovanou zahraniční cestu. „V tuto chvíli vyjednává pověřený tým, já se k jednáním připojím příští týden,“ řekl Pour, který tak evidentně věří, že tento týden k vytvoření koalice nedojde.

Rozvážný postup chce volit i vítězná ODS. „Nejde nám o to udělat rychle „osmičku“, mít většinu a hned s tím vyjít. Budeme hledat programové shody, vždyť jde o vládu na čtyři roky,“ konstatoval Pilc. Na přímý dotaz, zda bude ODS vyjednávat i s hnutím ANO, odpověděl následovně. „Budeme zřejmě jednat s každým s výjimkou KSČM. Uvidíme, kdy se nám podaří nalézt co největší shoda,“ řekl Pilc.

Diplomatická opatrnost je mezi ODS a ANO 2011 patrná. Vedou k ní totiž zkušenosti z vyjednávání před čtyřmi lety, kdy byl výsledek voleb opačný: vyhrálo ANO 2011, ODS byla druhá. Obě seskupení spolu poměrně dlouho vyjednávala, ale k závěrečné shodě nedošlo a ANO tak sestavilo koalici s jinými subjekty a ODS zůstala v opozici. Letos má lepší vyjednávací pozici ODS. Lídr ANO Milan Pour tuší, že ODS nijak intenzivně po spojenectví s nimi netouží. „Zatím mám pocit, že se ODS snaží sestavit koalici bez nás,“ uvedl dosavadní starosta.

Jaroslav Červinka, možný budoucí starosta Poděbrad.
Zvrat v Poděbradech! Starostou už zřejmě nebude Langr