V Lysé právě kvůli tomuto projektu otevírají nové Centrum pro pečující rodiny. To si zájemci budou moci prohlédnout v úterý od 14.30 do 16 hodin, kdy je v plánu Den otevřených dveří. Centrum se nachází na náměstí Bedřicha Hrozného v prostorách bývalého střediska pečovatelské služby.

Zkušení sociální pracovníci tak poradí nejen se samotnou péčí, ale pomohou také třeba s tím, jaké sociální dávky může v jednotlivých případech senior i jeho ošetřovatel pobírat. „Poradíme například s tím, kde o jaké dávky lze požádat. Na koho se má dotyčný obrátit, když potřebuje poradit se samotnou péčí. Pomůžeme s informacemi o dostupnosti a využíváním zdravotních pomůcek. A také třeba poradíme, jak komunikovat s osobou, která trpí vážnou poruchou řeči,“ vyjmenovala některé cíle projektu ředitelka CSZS Emílie Třísková.

Mobilní telefon, aplikace. Ilustrační foto
Aplikace eRouška 2 je tu: Majitelé starších mobilů ovšem mají smůlu

Součástí projektu je i výuka toho, jak manipulovat s nepohyblivým člověkem a zajistit mu kvalitní hygienu, stravování a třeba i uzpůsobit jeho domov. Zkušení lektoři také nabídnou společné relaxování a uspořádají setkání osob, které se o seniory a jinak handicapované osoby starají.

Celý projekt má svoji hlavní koordinátorku. Speciální vedoucí jsou však vyčleněny pro každé město, kde CSZS poskytuje své služby, tedy pro Nymburk, Poděbrady, Městec Králové a Lysou nad Labem.

Ilustrační foto.
Odvolit na parkovišti? To se stane realitou