Nejzkušenějším krajským zastupitelem za Nymbursko bude bývalý starosta Nymburka a historik Pavel Fojtík. Ten získal 749 preferenčních hlasů na 18. místě kandidátky STAN, což stačilo k zisku mandátu zastupitele už pro třetí volební období. S nadsázkou lze říci, že zažil mimořádně pozitivní víkend. Kromě zvolení do kraje byl také pozitivně testován na Covid – 19, kvůli čemuž je až do konce tohoto týdne v domácí izolaci. Výsledek voleb jej však samozřejmě potěšil. „Jsem rád i za to, jak volby dopadly celkově. Demokratické strany, které se zřejmě nyní budou podílet na vládě ve Středočeském kraji, by měly ukázat, že spolu umí vládnout s ohledem na parlamentní volby v příštím roce,“ uvedl staronový krajský zastupitel Pavel Fojtík. Sám svoje místo vidí podobně jako dosud ve výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Martin Kupka
Martin Kupka: ODS respektuje pozici hnutí STAN jako nejsilnějšího subjektu

Druhým zvoleným zástupcem na kandidátce hnutí STAN je člen KDU – ČSL a výrazná postava opozice v Lysé nad Labem Karel Marek. Ten zasedne na kraji v roli zastupitele poprvé. „Vzhledem k tomu, že budu v zastupitelstvu nováčkem, bude se o mé pozici v některém z výborů jednat. Osobně bych se nebránil účasti například ve výborech pro školství nebo kulturu. Pracuji v bance a rozumím číslům, cizí by mi nebyly tedy ani finance. Ale to je otázkou dalších jednání,“ řekl Karel Marek. Také on vidí v možnosti sestavit novou koalici velkou šanci ukázat způsob dobrého vládnutí bez hnutí ANO. „Čeká nás opravdu spousta práce,“ doplnil lyský a nově i krajský zastupitel.

Za hnutí ANO podruhé v zastupitelských lavicích zasedne ředitelka Základní školy v Sadské Blanka Žánová. Ta má radost z počtu získaných preferenčních hlasů. Těch získala 2 634. „Číslo ukazuje, že pro mě hlasovali lidé nejen ze Sadské a za to jsem samozřejmě ráda,“ uvedla Blanka Žánová pro Nymburský deník. Dosud působila ve výboru pro sport, v němž by chtěla zůstat. Vzhledem k její profesi jí pochopitelně není vzdálen ani resort školství.

Druhou zvolenou zastupitelkou za hnutí ANO je někdejší místostarostka Nymburka Adriena Gabrielová. Ta zasedne na kraji jako zastupitelka poprvé. „O působení v některém z výborů jsem dosud nepřemýšlela. Ale mám zkušenosti z výboru pro sociální věci nebo pro regionální rozvoj, výzkum a vědu,“ uvedla Adriena Gabrielová. Ta považuje výsledek hnutí ANO za dobrý. „Vzhledem k mediální masáži, jaká byla vedena proti paní hejtmance, výsledek není vůbec špatný,“ konstatovala zastupitelka z Nymburka.

Politolog Vladimír Srb.
Politolog Vladimír Srb: Hnutí STAN využilo chyby soupeřů ve svůj prospěch

V zastupitelském klubu ODS bude působit také místostarosta Lysé nad Labem Jiří Havelka. Své první působení v krajských strukturách má spojené s představou správy financí. „V Lysé nad Labem mám na starost financování už dlouhou dobu, město není zadlužené a pokud to bude možné, rád bych pomáhal právě v tomto oboru,“ vysvětlil svoji představu místostarosta Lysé.

Premiéru na kraji si odbude také zástupce Pirátů Petr Procházka. „Kandidoval jsem jako garant dopravy, takže své služby bych chtěl nabídnout právě k tématu dopravy,“ uvedl Petr Procházka.