V Kounicích se konala před nedávnem  velká sláva: slavnostně byla otevřena nová sportovní hala při základní a mateřské škole, která bude sloužit nejen žákům školy, ale celé sportovní veřejnosti v Kounicích. Pro obec parametrů Kounic je to bez nadsázky „stavba století".  Avšak myslíte-li, že zůstává jen u ní, mýlíte se. V Kounicích se buduje už dvanáct třináct let o sto šest. Nymburský deník si povídal o dalších důležitých objektech v obci se starostkou Miroslavou Sochorovou.

„První stavba, kterou jsem  po svém nástupu do funkce řešila, byl dům s pečovatelskou službou. Zkolaudovali jsme ho v roce 2005, náklady byly více než 17 milionů korun, z toho dotace představovala 9 milionů. Jedná se o 14 bytů, 4 byty pro manželské dvojice, 10 je  pro jednotlivce. Byty mají krom veškerého sociálního zázemí například i kuchyňskou linku, takže pokud obyvatelé chtějí, můžou si sami vařit.  Do prvního patra je vybudovaný výtah, další plus pro obyvatele. Ti lidé jsou tam tak spokojení, nejradši bych postavila ještě jeden takový dům!" říká starostka. Na žádosti je pořadník, zdaleka ne všechny lze však uspokojit. Zájem mají lidé nejen 
z Kounic, místní však jsou upřednostňováni.

Dům se sociálními byty je určený maminkám samoživitelkám, studentům, začínajícím rodinám, které si třeba staví  svůj dům, ale potřebují bydlení na přechodnou dobu. Tento dům má 11 bytů, z toho 8 je vyhrazeno pro uvedené skupiny občanů. Zbylé tři byty obec poskytuje učitelům. Moderní bydlení, přijatelný nájem, zajištěný úklid, není divu, že je o toto bydlení velký zájem.  A také mají v Kounicích rezervu pro případ, kdyby se někdo z místních dostal do svízelné životní situace. Dům se sociálními byty stál 13,5 milionu korun, státní dotace činila 4,4 milionu korun. Zbytek opět zaplatila obec ze svého rozpočtu.

Těmito prospěšnými domy budování v Kounicích nekončí. V roce 2012 dokončili výstavbu požární zbrojnice. Původní zbrojnici jsme zbourali a postavili úplně novou. Objekt stál 7,8 milionu korun, 
z toho 5,5 milionu představovala dotace. „Máme krásnou požární zbrojnici, v jejímž přízemí je lékařská ordinace 
a knihovna.  V ní se dokoce scházejí naše seniorky, mají tu takový svůj klub. Dům tedy využívají nejen hasiči," říká starostka.   

V létě 2013 začali Kouničtí 
s přístavbou 4 tříd základní školy, jedné třídy mateřinky 
a šaten pro sportovce, kteří využívají venkovní sportoviště. Tyto stavby, které celé zafinancovala obec, byly zkolaudovány v březnu 2014.

Loňský rok byl ve znamení odbahnění rybníka. Kolem něj je báječná procházka, vede tu 
i naučná stezka, na které se velkou měrou podílel  místostarosta. Ale nemyslete si, že je všechno jen růžové. „To víte, že máme i problémy, například průjezd nákladních automobilů Kounicemi. Taky potřebujeme opravit silnice, chodníky, veřejné osvětlení," uvádí  starostka situaci na pravou míru.

Sluší se dodat, že Kouničtí budují obec posledních 13 let bez dluhů.