Zastupitelé byli svolání do obecní hospody na návsi. Na sále to podle Jaroslava Trnky, lídra kandidátky ČSSD s podporou nezávislých kandidátů a vítěze voleb v Kněžičkách, nijak nevypadalo jako na schůzi zastupitelů. Sedělo se u několika stolů, žádný symbol státnosti. „Starosta Miloslav Říha zahájil schůzi a nechal složit slib čtyři nové zastupitele za ČSSD s podporou nezávislých. Potom přečetl prohlášení, že se on a další dva zvolení ze sdružení Za lepší Kněžičky vzdávají mandátu včetně náhradníků,“ popsal Trnka a dodal, že za deset minut bylo hotovo.

Vítězové voleb nevěděli, jak s nastalou situací naložit, sdružení v čele s dosavadním starostou výsledky voleb tímto gestem v podstatě zrušilo. Podle zákona to jde. „Naše sdružení nesouhlasí s některými kandidáty ČSSD s podporou nezávislých, nechtěli jsme, aby fungovali ve vedení obce,“ vysvětlil bez příkras starosta Miloslav Říha, proč složili mandát. Ten v těchto dnech požádal ministerstvo vnitra prostřednictvím krajského úřadu o vypsání nových komunálních voleb v Kněžičkách.

Ilustrační foto.
Koleje u Libice se mají stavět tak, aby neškodily zvířatům

Členové vítězné ČSSD v čele s Jaroslavem Trnkou následující týden po poradě s právníkem také na úřadě složili mandát. O výsledku voleb informovali ministerstvo vnitra a kraj a nyní jim zřejmě bude přidělen nucený správce.

Jde o státního úředníka, který „obec zajistí“. „To znamená, že tu nebude nastálo, ale jednou za čas přijede a zaplatí základní faktury,“ podotkl Trnka, který si rovněž myslí, že k nastalé situaci došlo především kvůli prohlášení ČSSD v předvolební kampani, že pokud zvítězí, nechají udělat hloubkový audit hospodaření obecního úřadu. „Je to pro nás absolutně neprůhledné, různé stavební úpravy. Chodníky a silnice jsou v dezolátním stavu, nevyhovující dětské hřiště. Všichni si stěžují. Je potřeba dobudovat vodovod a kanalizaci,“ vyjmenoval Trnka. Ten byl po volbách tak znechucen následujícím děním, že původně uvažoval, že už kandidovat nebude. Nakonec se ale o přízeň voličů bude ucházet znovu.

Nové volby by se mohly konat v březnu příštího roku. Situace podle Miloslava Říhy již bude jiná. „Budeme mít více členů na kandidátce Za lepší Kněžičky,“ podotkl Miloslav Říha, který vládne na obecním úřadě už šestnáct let, tedy čtyři volební období za sebou, je i šéfem místních dobrovolných hasičů.

Není to poprvé, kdy se takto některé obce doslova zablokovaly a vyvolaly tak nové volby. Vedoucí oddělení správních agend krajského úřadu Eva Jůzová hovoří o téměř klasické situaci, která po obecních volbách nastává a je známá i z minulosti. Kvůli tomu, že na mandát rezignovalo několik zastupitelů i náhradníků, mohou nové volby očekávat třeba v obci Pašinka na Kolínsku a Onomyšli na Kutnohorsku.

Obecní úřad v Libici.
Libice chce řešit hlavně vzhled obce a vodovod