To byla hlavní témata, o kterých diskutovali na půdě Ústavu pro jazykovou přípravu Univerzity Karlovy sídlící na poděbradském zámku ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis a vedení města Poděbrad v čele se starostou Jaroslavem Červinkou. Setkání se zúčastnilo také 9 ukrajinských studentů, kteří se v Poděbradech jazykově připravují na studium na českých vysokých školách.

V úvodu ukrajinský velvyslanec připomněl, jak jsou Poděbrady pro Ukrajince zásadní město i z hlediska historie. Kdysi totiž v lázeňském městě sídlila ukrajinská univerzita. „Ukrajinci tehdy pomáhali při vzniku samostatného Československa, a to poskytlo ochranu těm, kteří sem utekli před bolševiky a ruskou okupací na začátku minulého století. Masaryka si já osobně vážím stejně jako Češi, byl to velký přítel Ukrajinců,“ řekl Perebyjnis.

Ukrajinci mají silnou stopu i v samotných Poděbradech. Velvyslanec navštívil místní hřbitov a chce pomoci při identifikaci a opravách některých hrobů, ve kterých jsou uloženy ostatky ukrajinských občanů. „Mělo by jich být 25 až 30. Chtěli bychom pomoci s jejich zachováním a opravami,“ doplnil velvyslanec.

Vedení Poděbrad nabídl spolupráci i na kulturním poli. „Pokud bude zájem, jsme připraveni přivézt výstavu, snímky či film.“ To poděbradský starosta přivítal. „Před nedávnem obnovila svoji činnost Galerie Ludvíka Kuby v objektu lázní a určitě bychom našli například pro výstavu vhodný termín,“ konstatoval Červinka.

Při rozhovorech se také zmínili o možnosti navázání bližší spolupráce Poděbrad s některým ukrajinským městem. „To je však zatím jen myšlenka, o tom budeme ještě hovořit,“ zmínil Perebyjnis.

Ilustrační foto
V Libici mají zmizet všechny přejezdy

Ačkoliv při vzájemných rozhovorech se aktéři jednání aktuální politické situace na Ukrajině nedotkli, před studenty potvrdili, že mají na současnou krizi stejný pohled.

„V tuto chvíli Rusko okupuje ukrajinské území zhruba o rozloze Slovenska. Navíc se v posledních dnech vyostřila dalším aktem ruské agrese situace v Azovském moři. My si vážíme toho, že vláda České republiky akt agrese odsoudila. Zároveň věříme i v morální podporu a solidaritu českého národa. Kdo jiný má s okupací Ruska stejnou zkušenost, jako mají oba naše národy,“ řekl ukrajinský velvyslanec.

Také starosta Jaroslav Červinka potvrdil, že jde jednoznačně o akt okupace cizího území ze strany Ruska a měli bychom se snažit, aby se podobné věci do budoucna neopakovaly. Místostarosta Miroslav Holas to vidí stejně. „Máme s Ukrajinou společné okupanty,“ konstatoval druhý místostarosta.

První místostarosta Roman Schulz zjistil, že jsou spolu s ukrajinským velvyslancem oba narozeni v symbolickém roce 1968. „Jsou tu studenti a i před nimi bych rád připomněl, že existuje dezinformační kampaň, ani snad nemusím říkat, z jaké strany. Proto je nutné si informace ověřovat,“ doplnil Schulz.

Festival Libický divadelní podzim je už minulostí.
Přehlídku zakončila pohádka a současné drama