Ocenění převzaly místostarostka Stanislava Tichá, vedoucí odboru rozvoje a investic Zuzana Nekovářová a Petr Vítek za zhotovitele, společnost Hochtief CZ.

„Je mi obrovskou ctí převzít tento prestižní titul pro nymburskou stavbu a přivézt velikou radost do Nymburka. Tak nám na městském úřadu přibylo jedno razítko – skleněné. Tato trofej patří všem, kteří se na zrodu a vzniku této velkolepé stavby podíleli. Děkujeme! Aby se mohli potěšit všichni Nymburáci, vystavíme ocenění ve foyer radnice,“ uvedla místostarostka.

Lávka pro pěší a cyklisty přes Labe byla poprvé rozsvícena a otevřena pro veřejnost loni 26. listopadu. Kvůli covidu se oficiální oslavy odehrály až letos s příchodem jara. V létě si lávku přijela prohlédnout odborná porota Stavby roku složená z renomovaných architektů. V říjnu lávka získala dvě ceny v rámci Stavby roku 2022 Středočeského kraje – Cenu hejtmanky Středočeského kraje 2022 a Zvláštní cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Oceněné dílo podle architektonického návrhu profesora Jiřího Stráského nahradilo původní lávku z roku 1984, která byla z bezpečnostních důvodů stržena v srpnu 2018. Stavba té nové vyšla na necelých 130 milionů korun. Z velké části ji zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury, který přispěl významnou částkou 117,7 milionu korun.

Nymburští se vydali v pátek 26. listopadu 2021 na první procházku po nové lávce
PODÍVEJTE SE: Nymburští se vydali na první procházku po nové lávce

Lávka je unikátní tím, že ji nepodpírá žádný pilíř v řece, je ukotvena pouze na březích. Je dlouhá více než 228 metrů, v nejvyšším bodě je více než 7 metrů nad hladinou a délka středního dílu čítá 72 metrů. Ocelová konstrukce doputovala ze Sokolova, mostovka s oblouky připlula na lodi.

Ocelovo-betonová konstrukce se stala se novou dominantou města. Zároveň je lávka navržena tak, aby nezastínila sousední kamenný most.