Jaký je tedy pravomocný verdikt odvolacího soudu? Primář interního oddělení Václav Hulínský dostal za usmrcení z nedbalosti a falšování zdravotnické dokumentace a přečin nadržování úhrnný trest odnětí svobody po dobu 18 měsíců s podmínkou na dva roky. Zároveň mu soud udělil zákaz činnosti lékaře na pozici primáře po dobu dvou let.

Ošetřující lékař zemřelého pacienta Michal Křižanovič odešel od soudu za usmrcení z nedbalosti s dvouletým trestem odnětí svobody s tříletou podmínkou, zároveň nesmí dva roky vykonávat lékařskou činnost. Lékařce Tamaře Malcevové krajský soud trest zmírnil z 18 měsíců odnětí svobody s dvouletou podmínkou na 12 měsíců s dvouletou podmínkou. Jeho původní výše podle předsedy senátu Ladislava Koudelky nebyla adekvátní. Rozsudek je pravomocný, účastníci proti němu mohou již jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vpravo obžalovaný primář nymburské interny
Sestra u soudu: z nemocnice pacienti běžně odchází v horším stavu, než přišli

Na vynesení verdiktu reagovala jednatelka nymburské nemocnice Alena Havelková. „Vzhledem k tomu, že je rozsudek pravomocný, budeme muset u pana doktora Křižanoviče rozvázat pracovní poměr, protože mu jeho trest zabraňuje vykonávání funkce lékaře," řekla Havelková. Malcevové bude podle jejích slov uložen pracovně-právní postih. Hulínský v nemocnici k 31. květnu ukončil pracovní poměr, nemocnice proto hledá nového primáře interního oddělení.

Připomeňme si základní fakta případu. Jednalo se o kauzu pětasedmdesátiletého pacienta, který byl v nemocnici hospitalizován loni v květnu. Křižanovič tehdy přehlédl, že muž je diabetik, a ten po několik dnů nedostával inzulin. Jeho stav se za pět dnů výrazně zhoršil, z komunikativního a chodícího člověka se stal pacient v diabetickém kómatu.

Křižanovič ho přesto doporučil propustit zpět do páteckého domova pro seniory, kde měl muž trvalý pobyt. Primář den předtím při velké vizitě jeho postup schválil.

Křižanovič krátce před propuštěním seniora na svoje fatální pochybení přišel. „Přesto nic neudělal a nechal ho odvézt. Tento člověk by neměl být lékařem,“ konstatoval nymburský soudce Václav Krejčík.

Po převezení do Pátku se personál tamního domova zhrozil stavu svého klienta a obratem ho poslal záchrankou zpět do nemocnice. Tam muž následující den zemřel.

Primář ve spolupráci s lékařkou Malcevovou se vzápětí snažili pochybení kolegy Křižanoviče zamaskovat výrobou falešné diakarty, na kterou uvedli záznamy, podle nichž inzulin dostával.

Nemocnice Nymburk
Policie šetří další úmrtí na nymburské interně

V současné době čelí interní oddělení nymburské nemocnice další žalobě. Pacient měl po údajně nedostatečné péči zemřít po převozu v pražské Thomayerově nemocnici 7. července. Podle slov dcery šel do nemocnice s banálním problémem a tři lékaři jí během hospitalizace řekli, že tatínkův zdravotní stav se lepší a uvažuje se o jeho propuštění. To však vedení nemocnice odmítá. „Pacient byl přijat do nemocnice ve velice špatném zdravotním stavu,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Stránská.

Po jedenácti dnech hospitalizace se mužův stav rapidně zhoršil. Začal krvácet do plic, byl připojen na plicní ventilaci a uveden do umělého spánku. „V době, kdy se jeho zdravotní stav ještě více zhoršil, byl neprodleně předán do zdravotnické péče vyššího stupně,“ uvedla mluvčí nymburské nemocnice. Případem se zabývají nymburští kriminalisté.

Během července a srpna dojde k přestavbě sociálních zařízení na vodoléčbě, v přízemí chirurgického oddělení v pavilonu A a v centrálních šatnách v pavilonu H.
Chirurgie nabídne po létu pacientům větší pohodlí