Deset traktorů projelo v konvoji ve čtvrtek dopoledne lázeňským městem. Studenti Střední zemědělské školy v Poděbradech se tak netradičně rozloučili se školním rokem a v podstatě i se školou samotnou. Jeden z organizátorů Traktorparády, Jan Kocmánek vysvětluje: „Akce už je to v podstatě tradiční, protože letos je to druhý ročník. Čtvrťáci, kteří letos školu opouští, přijeli většinou vlastním traktorem, protože jejich rodiče podnikají v zemědělství. Kdo traktor nemá, tomu škola půjčila."

V půl desáté stroje seřazené od nejstaršího po nejmodernější vyjely z bran školy 
a Mánesovou ulicí si to za doprovodu vozu městské policie šinuly k železničnímu přejezdu na Koutecké. Zde se opět projevilo bolavé místo poděbradské dopravní situace, neboť traktory čekající u závor téměř zablokovaly křižovatku. Dále se pak jelo přes Žižkov, přejezdem u sklárny do Jiráskovy ulice až na „rígrák" a u Soudku pak Palackého na Náměstí Jiřího. Defilé zemědělských strojů zde vzbudilo zájem všech přítomných a za mohutného troubení se pak traktory odebraly Husovou ulicí zpět ke škole.

Mohutné obry však neovládali pouze statní traktoristé. Za volantem bylo vidět 
i několik křehkých dívek. 
V jedné z posádek byla také oblíbená paní učitelka Šárka Kůrková, pro kterou byla projížďka traktorem vítaným zpestřením mnohdy velmi úmorné kantorské profese. Podle neustálého úsměvu na tváři učitelky ekonomie si jízdu užívala. Vůdcem mašiny se vzácnou osobou na palubě byl student oboru agropodnikání Rudolf Bayer 
z Hronětic. A že se může na stroj stoprocentně spolehnout věděl i z důvodu toho, že se jednalo o traktor rodinný, konkrétně Zetor 6911 se zapřaženým valníkem devítitunou. „Pro mě byla zemědělka jasná volba. Máme menší hospodářství, jen pár hektarů v Hroněticích. Práce v zemědělství mě baví už od mala 
a rozhodně chci pokračovat 
v rodinném hospodaření. Konkrétně letos opustím školu jako agronom – zootechnik," dodává student Ruda.

Čtvrteční jízda po městě byla komplikovanější o neprůjezdnou oblast u nádraží. Vhledem k tomu, že téměř veškerá doprava přes Poděbrady je nyní vedena přes hlavní náměstí, organizátoři Traktorparády očekávali nemalé problémy. Obavy se však nepotvrdily a průjezd náměstím byl téměř plynulý. Svůj díl na tom měli i ostatní řidiči, kteří ohleduplně počkali, až kolona projede a nenašel se snad nikdo, kdo by nebral tento happening studentů s úsměvem.

JOSEF PODOLÁK