Milovníci výjimečné kávy, vín a dalších úžasných pochutin mají 
v Nymburce velkou výhodu. Před necelými třemi lety totiž v Jízdecké ulici otevřeli absolventi poděbradské hotelové školy Nikola Dudková a Pavel Zeman netradiční kavárnu s vinným barem s názvem Luna. Netradiční proto, že si 
v ní můžete dát kávu z několika koutů světa, čokolády rozmanitých chutí a vína z vinařství, která se navrací k původním způsobům výroby.

Luna bude v lednu slavit třetí narozeniny a při té příležitosti také provozovatelé rozšířili oproti začátkům svou nabídku. A to se jim vyplatilo. Jejich úsilí o to, aby kavárna byla pro hosty místem příjemným a vyhledávaným se projevilo i v anketě Nymburského deníku s názvem Tady je mi dobře a od svých příznivců dostala kavárna nejvíce hlasů. „Od začátku jsme změnili nejen nabídku, ale snažili jsme se i zútulnit interiér," říká Nikola Dudková s tím, že hosté mají k dispozici větší nabídku horkých čokolád. „Zařadili jsme speciálně plantážní čokolády, kávu máme z lokální pražírny z Milovic. Kávy ale na mlýnku více střídáme, takže host může ochutnat různé profily chutí a zajít si na tu kávu, která je mu nejbližší," dodává kavárnice.

Hosté v Luně mají možnost si vybrat i z nabídky slaného občerstvení. Večery tu jsou totiž více o víně. „Máme v nabídce kvalitní olivy nebo výborné pražené mandličky. Postupně jsme přidali i menší jídla, jako je grilovaný hermelín nebo různé toustíky 
s variacemi chutí," doplňuje Nikolu Pavel Zeman s tím, že se inspirují například francouzskou kuchyní. A nejen to, když přijdete do Luny, většinou tu decentně zní francouzské šansony například z hudební kuchyně Édith Piaf nebo Charlese Aznavoura, které navodí příjemnou atmosféru francouzských kavárniček.

Všechny netradiční pochutiny vymýšlí Nikola s Pavlem společně. Využívají k tomu zkušenosti ze studia hotelové školy, něco najdou na internetu, ale vše přizpůsobují možnostem kavárny. „Snažíme se používat sezónní suroviny tak, aby se to hodilo k té dané příležitosti a ladilo to ke konkrétním nápojům," vysvětlila výběr dobrot Nikola Dudková.

Jak už bylo řečeno, velkou novinkou jsou horké čokolády. Jejich příprava vypadá velice jednoduše. Vezmete čokoládu a rozpustíte ji v mléce. Ovšem nejde o žádné instantní nápoje, ale pravou chuť nefalšované čokolády, kterých je prý nepřeberné množství. Ať už jde o klasické belgické čokolády, které se vyrábějí z kakaových bobů dovážených 
z různých koutů světa, nebo plantážní čokolády, které jsou z konkrétní země a konkrétní plantáže. „Když si vedle sebe dáte třeba tu belgickou čokoládu a mléčnou z Ghany, každá chutná naprosto jinak, 
i když jsou obě mléčné. Každá má svou specifickou chuť," vysvětlil Pavel Zeman. Do horkých čokolád přidávají 
v Luně například nějaký likér a k tomu je prý lepší čokoláda belgická. V plantážních čokoládách se objevují dost často ovocné tóny, někdy kyselost, hořkost, dřevitost, podle toho, kde kakaové boby rostou. Dá se to přirovnat ke kávě nebo vínu. „Připravujeme ještě třetí druh, to jsou husté čokolády, kde je ještě větší podíl čokolády a menší podíl mléka. Do ní přidáváme třeba čerstvě nastrouhaný zázvor nebo pomeranč nebo mléčnou variantu s banánem a skořicí," přiblížila některé druhy z více než deseti nabízených čokolád Nikola Dudková.
Mnozí návštěvníci Luny už vědí, že mohou ochutnat naturální, neboli autentická vína z Francie i z Moravy, která jsou vyráběna tradičními postupy. K této příležitosti připravují Nikola s Pavlem i různé degustace. Ta nejbližší se uskuteční ve čtvrtek 26. listopadu a zájemci budou mít možnost ochutnat vína z francouzské oblasti Jura.