Kvůli nedodané dokumentaci nastal ovšem časový posun celé akce. Pokud se rychle najde nová firma, která projektovou dokumentaci zpracuje a dodá, začne se podle starosty Jaroslava Červinky stavět v ideálním případě až příští rok na podzim.

Odstoupení od smlouvy

O výstavbě nové tělocvičny pro žáky TGM se mluví řadu let a finále mělo přijít právě letos. Loni na začátku roku vyhlásila radnice soutěž na zpracování projektové dokumentace. Jednalo se o zakázku malého rozsahu s limitem do 2 milionů korun. Právě tento limit se později ukázal jako klíčový.

Nehoda traktoru v Kluku 20. března 2023 odpoledne.
Foto, video: Nehoda traktoru v pondělí odpoledne blokovala příjezd do Poděbrad

Do soutěže se přihlásily tři firmy, z nichž limit splňovala jediná. Zakázku tak získal A6 Ateliér s vysoutěženou cenou 1,49 milionů korun. Jenže v listopadu místo hotové dokumentace přišlo na radnici odstoupení od smlouvy. „Část projektu byla zpracovaná. Tuto část jsme získali zdarma výměnou za to, že město nebude uplatňovat další sankce,“ řekl Deníku starosta Červinka.

Navýšení ceny

Zkraje letošního roku město vypsalo novou soutěž, přičemž stále věřilo, že se vejde do plánované částky dva miliony korun. Tato varianta však po pár týdnech padla. „Přihlásil se jediný zájemce a ten dal nabídku zhruba čtyři miliony korun,“ konstatoval Červinka. Soutěž tak musela být zrušena a během příštích týdnů bude vypsána znovu, ovšem už bez dvoumilionového limitu.

Představení Mor v podání Divadelního spolku Jiří v Poděbradech.
Divadelní spolek Jiří uvedl premiéru dramatu Mor. U diváků měla úspěch

„Teoreticky bychom mohli hned podepsat smlouvu s firmou, která se přihlásila do posledního řízení. Porušili bychom tím ale pravidla soutěže, proto je nutné zakázku vypsat znovu,“ vysvětlil starosta další peripetie.

Vedení radnice předpokládá, že bez daného limitu se zájemce brzy najde a město s ním podepíše novou smlouvu. Ovšem předpoklad, že tělocvična se u školy začne stavět ještě letos, už nepřipadá v úvahu. „Pokud už nyní půjde všechno bez problémů, reálné je začít stavět příští rok na podzim. Tedy s ročním posunem,“ doplnil Červinka.

Původní rozpočet na novou tělocvičnu město spočítalo na částku mezi 80 a 85 miliony korun. Zda tuto sumu časový posun prodraží, ukáží příští měsíce.