Už šest let uplynulo od návštěvy papeže Benedikta XVI., který v rámci své státní a pastorační návštěvy České republiky Starou Boleslav navštívil jako první papež v její tisícileté historii. Návštěva se konala v roce 2009 při 400. výročí Palladia země české.

Národní svatováclavská pouť svým prvním ročníkem 
v roce 2003 navázala na staleté tradice velkých staroboleslavských poutí a slavností svatováclavského milénia 
v roce 1929. Poutní slavnost, která se koná v centru Staré Boleslavi každoročně 28. září, se stala hlavní událostí státního svátku Dne české státnosti.

Čtyřdenní pouť je příležitostí při kulturních programech a lidové zábavě. Většina lidí ji také tak pojímá. A nejen návštěvníci, ale i stánkaři, kteří nabízejí tisíce svodů 
v podobě pochutin a nápojů. Bohužel i ceny jsou na této pouti velmi přehodnocené, ale každý počítá s tím, že nějakou tu korunu „pustí". „Koupil jsem si dvě deci výborného vína, ale když mi řekli cenu, tak jsem šel do kolen. Za dvojku vína chtěli osmdesát korun," postěžoval si Petr z Brandýsa nad Labem, který si nesl umělohmotný kelímek s bílým vínem v davu mezi stánky. V nabídce byly například cukrovinky, sýry, masné produkty, vařená kukuřice, mexická 
a čínská jídla nebo popcorn.

Největší radost ze staroboleslavské pouti měly samozřejmě děti. Pouťové atrakce nabízely nejen ty nejadrenalinovější zážitky, jaké si člověk ani neumí představit, kdy visíte několik desítek metrů nad prostorem hlavou dolů, ale i klasické atrakce pro ty nejmenší. Děti se mohly například vézt na malém kolotoči nebo ve vláčku nebo se nechat vézt na ponících, kteří se nechali trpělivě hladit od stovek lidí.

Svatováclavské slavnosti byly také centrem kultury. 
V Letním kině Houšťka se v sobotu i v neděli konaly koncerty nejrůznějších místních kapel i kulturních celebrit. V neděli večer se rozezněl koncert Michala Hrůzy s Kapelou Hrůzy, pondělní program přinesl na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi příjemné chvíle pro ty, kteří mají rádi desítky let známou kapelu Poutníci nebo nesmrtelnou bojovnici proti bezpráví Martu Kubišovou. Ta také kulturní program slavností v pondělí večer ukončila svým koncertem.

Přestože se chystají změny 
v duchovní sféře, Stará Boleslav se má stát duchovním poutním místem srovnatelným s Vatikánem, většina lidí se opět těší na světské radovánky, které je za rok určitě opět hojně čekají.