Letošní ročník, který je v plném proudu od 8. do 11. října, má motto Zasaď strom, třeba se starostou, ředitelem, policistou, youtuberem, hercem, babičkou, kamarádem…

Nymburský deník dostal dvě pozvání na sázení stromů. Obě byla z Poděbrad. Už ve čtvrtek 8. října odpoledne se sešli žáci 2.D místní Střední hotelové školy v Kubových sadech. Pozvali i starostu města Ladislava Langra a ředitelku školy Janu Podolákovou. Hlavním organizátorem byl student Jakub Skýva, který si vzal jako první slovo. „Společně vysadíme javor mléč. Chtěl bych, aby se stal symbolem naší třídy, u kterého se budeme i v budoucnu potkávat. Strom poroste a my porosteme s ním," řekl na úvod Skýva.

Starosta Ladislav Langr zmínil potřebnost pracovat 
i ve chvíli, kdy za to dotyčnému nikdo nic nezaplatí. „Práce pro ostatní může mít smysl, i když vám za ni nikdo nezaplatí. Vy v tuto chvíli můžete mít dobrý pocit z toho, že jste vykonali něco dobrého i pro ostatní. Jak všichni víme, strom vytváří kyslík, který potřebujeme všichni," řekl Langr.

Ředitelka Jana Podoláková si pak vybavila, že se jedná již o třetí strom zasazený studenty hotelové školy za dobu jejího ředitelování. „Třeba se tu setkáme i v roce 2018, až vy budete maturovat a škola slavit 50. výročí své existence," poznamenala ředitelka školy.

O den později, v pátek dopoledne, se rozhodli zasadit památný strom také obyvatelé domova mládeže Jitřenka na poděbradském Žižkově. Popravdě se jim příliš nechtělo zvát jakéhokoliv politika, tak to vymysleli jinak. Pozvali kuchařského experimentátora Láďu Hrušku žijícího v nedalekém Městci Králové. 
A když Hruška, tak pochopitelně bude sázet hrušku.

Nad akcí, která začala už brzy ráno, držela dohled a aktivně se zapojovala vychovatelka Klára Schulzová. „Od rána uklízíme trávník, sázíme růže, natřeli jsme popelnice i lavičky. Zasazení stromu bude vyvrcholením našich prací," řekla Schulzová.

Láďa Hruška dorazil na čas a přivítal jej hruškový koláč. „Ta díra na strom se mi zdá trochu malá. Je potřeba, aby strom opravdu rostl," poznamenal směrem k díře a sám se chopil nářadí, aby pomohl jámu pro sázení zvětšit. Za chvíli bylo všechno jak má být a po prohlídce bylinkového záhonu se populární reportér chopil malého stromku. „Tak doufám, že opravdu poroste," uzavřel Láďa Hruška.