Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 tisíc korun. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro přípravu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

Vojtěch Kalina z poděbradské hotelovky vybojoval druhé místo s receptem Letní vietnamské závitky s makrelou. Garantem soutěže a zároveň i hlavním členem odborné poroty je Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále moderovala oblíbená herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Do letošního rekordního ročníku se přihlásilo 160 studentů ze 47 odborných středních škol z celé České republiky. 

RECEPT: Letní vietnamské závitky s makrelou Rio Mare 
Suroviny na 4 porce:
1,5 konzervy Rio Mare Grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji, 4 ks rýžového papíru, ¼ balení rýžových nudlí, 1 velká mrkev, 1 kedlubna, ½ červené cibule, ¼ salátové okurky, 1 grapefruit, 16 lístků čerstvé máty, 2 lžíce octu, 2 lžíce citronové šťávy Limmi, 3 lžíce omáčky Teriaki Kikkoman, 800 ml zeleninového vývaru, sůl a 3 lžíce cukru.

Postup:
close Vojtěch kalina z poděbradské hotelovky zazářil ve finále celostátní gastronomické soutěže. info Zdroj: archiv pořadatelů soutěže zoom_in Závitek: ½ kedlubny a ½ mrkve si nakrájíme na tenké proužky a smícháme s cukrem, solí, octem a necháme marinovat 45 minut. Na stejně velké kousky si nakrájíme okurku a ½ červené cibule. Marinovanou zeleninu vymačkáme, uvařené rýžové nudle ochutíme citronovou šťávou Limmi a pokládáme na namočený rýžový papír. Na papír přidáme okurku s červenou cibulí a přehneme první částí papíru. Na druhou polovinu papíru pokládáme Rio Mare Grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji, lístky máty, očištěný grapefruit a marinovanou zeleninu. Závitek dobalíme. Zálivka: Pro přípravu zálivky si vezmeme zbytek zeleniny (cibuli, kedlubnu a mrkev), kterou nakrájíme na střední kostky o rozměrech 6x6x6 mm a orestujeme na pánvi. Poté přidáme Teriyaki omáčku Kikkoman, kterou zředíme zeleninovým vývarem a necháme zredukovat. Dva zabalené závitky podáváme na talíř s omáčkou zvlášť.

(2. MÍSTO – Vojtěch Kalina, Hotelová škola, VOŠ hotelnictví a turismu, Poděbrady)