Část místních jásá. Zinkovna AZOS, která podle některých obyvatel Zálabí zamořuje vzduch nebezpečnými látkami, údajně vyjednává o stěhování z města. Informace se donesla i ke starostovi Pavlu Fojtíkovi. „Ano, slyšel jsem to také. Údajně se má jednat o obec na Boleslavsku. Ale nikdo tuto informaci nepotvrdil," řekl Fojtík.

Čtěte také: Muž sražený autem u Poděbrad zemřel

Nymburský deník se tedy obrátil přímo na mluvčího společnosti AZOS Karla Samce. Ten pro ty, kteří brali stěhování zinkovny jako pozitivní fakt, nemá dobré zprávy. „V rámci jednání nymburského zastupitelstva a tiskových konferencích po jeho jednání zaznělo ve vztahu k firmě AZOS už mnoho podivuhodných sdělení, která jsme nikdy nekomentovali. Neporušíme to ani tentokrát. V tuto chvíli opravdu nemám za firmu jakékoli nové informace, které by přinášely nějaký posun, neřku-li přesun. Za zmínku snad stojí, že nám ministerstvem životního prostředí byla potvrzena finanční podpora na technologii termického dospalu v Nymburce," uvedl Samec.

Starosta zopakoval, že cílem radnice je jednoznačně odchod firmy z Nymburka. I proto jsou s firmou v kontaktu a chtějí vést jednání tímto směrem.

Tento týden řešil působení firmy a její dopad na místní obyvatele i soud. Ten však opět jednání odročil a ke konečnému verdiktu nedospěl.

Čtěte také: Internu v krizi posílí lékaři z dalších ambulancí