Před podpisem je smlouva, která mimo jiné určuje, že náklady na stavbu sídla si spravedlivě rozdělí nymburská radnice a Středočeský kraj. Je to logické. Dobrovolní hasiči jsou pod správou města, záchrannou službu i s jejími pobočkami provozuje kraj.

Nymburský masopust 2022.
Největší masopustní rej na Nymbursku se blíží. Termín se posunul o týden

„Připravujeme zadání studie celého projektu. Po schválení studie bude zadána dokumentace k projektové dokumentaci,“ sdělil místostarosta.

Kromě dalších úředních úkonů dojde nakonec i k soutěži na dodavatele stavby. Časově se tak dostáváme přibližně do jara příštího roku. Se začátkem stavby je pak možné počítat přibližně během příštího léta. Hotovo má být v roce 2026.

Bývalé sklady zeleniny

Areál Integrovaného záchranného centra (IZC) vyroste v bývalých skladech zeleniny poblíž Penny marketu v Drahelicích. Pozemky patří městu.

Na vybraném místě by po demolici stávajících objektů měly vzniknout dvě protilehlé haly, které budou tvořit garáže pro techniku obou záchranářských složek. V jedné třetině v přízemí a v patře obou objektů by pak vznikly prostory pro výkon služby se zázemím. Nádvoří bude společné. Celý pozemek má rozlohu přes 3400 metrů čtverečních.

Strategické místo

Nespornou výhodou prostoru je napojení na hlavní silnici. „Umístění IZC koresponduje s rozvojem místní části Drahelice, drahelického předměstí a Jankovic, kde se očekává nárůst obyvatelstva o zhruba čtyři tisíce lidí v následujících deseti letech, a výhledově nové přemostění Labe s navazujícím obchvatem z Drahelic na Všechlapský vrch, čímž je zohledněno strategické umístění Integrovaného záchranného centra,“ píše se v prezentaci projektu.

Náklady projektu se předpokládají ve výši 50 až 60 milionů korun. Záměr počítá s tím, že 80 procent nákladů pokryjí dotace, 20 procent by šlo z rozpočtu města a kraje.