Dobojováno. Máme prvního vítěze – v našem případě vítězku – soutěže Miss Kompost. Stala se jí Ivana Blažíčková.

Soutěž o nejkrásnější kompost byla vyhlášena v listopadu. Do soutěžního klání, které se pokusilo podchytit tvořivý potenciál jednotlivců v kompostování, se přihlásilo celkem sedm kompostů. Majitelé museli své komposty nejen vyfotografovat, ale také přesně popsat, jak kompost vyrobili, proč začali kompostovat, popřípadě jaký typ kompostéru využívají.

Hodnotící porota to skutečně neměla jednoduché. Hodnotil se celkový přístup ke kompostování. „Vyhrát by si zasloužili všichni, ale nakonec jsme se shodli, že nejkrásnější kompost má Ivana Blažíčková z Nymburka," řekl místostarosta a jeden z porotců Pavel Fojtík. Na druhém místě se umístil kompost Zuzany Velechovské z Nymburka, třetí příčku obsadil Jan Holan 
z Bobnic.

Vítězka klání vybudovala kompost ze čtyř lešeňových trubek, zaražených do země těsně u plotu, aby kompostér příliš nepřekážel, ale přitom plnil svou funkci. Na stěny použila nařezaná prkna a naskládala je na sebe, jako když se staví pyramida na ohniště. 
V případě potřeby se jednotlivá prkna dají vyměnit. Podle Ivany Blažíčkové většinu objemu kompostu tvoří pravidelně sekaná tráva, shrabávané listí a také biologické odpady z kuchyně, jako jsou slupky či odřezky ovoce a zeleniny. „Kompost využíváme na hnojení trávníku a rostlin na zahradě a také do květináčů ke zlepšení kvality půdy," uvedla Ivana Blažíčková.

Vítězka soutěže získala tablet a sklo od partnera soutěže. Křehké dárky si odnesli všichni soutěžící. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Zahradním centru Peťura, které je partnerem osvětové kampaně Kompostuj.cz. Fotografie všech kompostů si budete moci v zahradním centru prohlédnout do konce ledna 2014.

„Všem soutěžícím děkujeme za příspěvky. Jsem rád, že se 
v Nymburce kompostuje 
a že se lidé snaží chovat ekologicky a šetrně a už dnes se těším na další ročník soutěže," doplnil místostarosta.

Miss Kompost pořádá sdružení Ekodomov. Vítězka 
z nymburského kola se zúčastní celorepublikového finále.

Miss Kompost

1. 1. Ivana Blažíčková, Nymburk
2. Zuzana Velechovská, Nymburk
3. Jan Holan, Bobnice
4. Adéla Fryčová, Krchleby
5. Kateřina Henclová, Nymburk
6. Dana Ďoubalová, Stratov
7. Filip Špaček, Nymburk