Na pozvání organizátorů z místní střední odborné školy a středního odborného učiliště (SOŠ a SOU) dorazili na osmý ročník soutěže zástupci z celkem sedmnácti škol z celé republiky, například z Mostu, Brna, Karlových Varů či Vodňan. Soutěžilo dvacet dvoučlenných týmů v oboru kuchař a devět dvojic v cukrářské soutěži.

Gastronomická soutěž Srdce na talíři v kulturním domě v Městci Králové. | Video: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Tématem bylo tentokrát jaro. „Soutěžící v kuchařské části měli za úkol připravit jarní zeleninový salát, cukráři pak jarní dort. Odpoledním úkolem bylo připravit výseč slavnostní tabule pro dvě osoby rovněž s jarní úpravou,“ uvedl Luboš Šebek, zástupce ředitelky SOŠ a SOU Městec Králové.

Herečka soutěžícím fandí

Soutěžící hodnotila čtyřčlenná porota, do níž patřila také herečka Markéta Hrubešová, která se akce účastní každoročně. „Je těžké porovnávat, protože každý rok je jiné zadání.

Loni jsme ochutnávali sushi, letos zeleninové saláty, oboje je skvělé. Ale hlavně mám radost, že o soutěž se zvedá zájem. V budoucnu z dnešních účastníků budou skvělí kuchaři a cukráři a já jim moc držím palce,“ řekla Deníku představitelka řady princezen.

Výsledky soutěže

KUCHAŘI

1. SŠS Karlovy Vary
2. SŠ a ZŠ Ústí nad Labem
3. SOŠ Vodňany

9. SOŠ a SOU Městec Králové
12. SOŠ a SOU Městec Králové

CUKRÁŘI

1. SOŠ a SOU a ZŠ Třešť
2. SPŠ, OŠ a ZŠ Nové Město nad Metují
3. OU a PŠ Brno