„Na jaře se to kvůli koronaviru nekonalo. V tomto týdnu jsme akci uspořádali a mile nás překvapila účast, kdy darovat bezplatně krev přišlo 31 lidí z Kounic a okolí. Dorazili například z nedaleké Vykáně. Příjemně z toho počtu byli překvapení i pražští zdravotníci. My bychom chtěli všem dárcům touto cestou velmi poděkovat,“ uvedla starostka Miroslava Sochorová. Vedení obce pro tuto akci tradičně poskytuje vlastní prostory, odběry se konaly přímo na Obecním úřadě. Některé nemocnice před několika týdny oznamovaly nedostatek zásob krve a vyzývali dárce, aby se dostavili k odběrům. Nemocnice v Nymburce a Městci Králové nemají vlastní transfúzní stanice a nakupují krev z jiných regionů a zatím se do problémů se zásobami nedostaly.

Srdce na náměstí připomene Listopad
Výročí Sametové revoluce z roku 1989 připomene symbol kovového srdce s klíči, které by se mělo na náměstí Přemyslovců u morového sloupu objevit v těchto dnech. „Bude to symbolická připomínka tehdejších událostí. U srdce si lidé budou moci zapálit svíčku,“ uvedla Markéta Tomčíková, vedoucí odboru školství, kultury a památkové péče nymburské radnice. Ta také potvrdila, že o osudu adventních akcí v Nymburce se rozhodne ve středu 18. listopadu.

Ke smrtelné nehodě došlo ve čtvrtek ráno na obchvatu Nymburka. Na mostu přes Labe u obce Chvalovice se čelně srazil osobní vůz s nákladním. Řidič v osobním voze na místě zemřel.
Tragická nehoda na obchvatu Nymburka. Řidič nepřežil střet s nákladním vozem

Knihovnice odkazují na bibliografickou databázi
Knihovny jsou z nařízení vlády uzavřené, nicméně komu chybí aktuální čtení, může se podívat na Českou bibliografickou databázi, která nabízí stažení stovek knih zdarma. Upozornily na to nymburské knihovnice. „Pocházejí od našich kolegů z Městská knihovny v Praze,“ uvedly na stránkách knihovny. Vyberou si studenti (Němcová, Neruda, Goethe, Čapek, Hrabal, Jirásek, Mácha, Shakespeare, Vergilius, Wolker, Zola…), milovníci světové klasiky (Dostojevskij, Doyle, Fitzgerald, Lawrence, Machiavelli, Proust, Scott,…) i čtenáři současné české literatury (Ajvaz, Bellová, Denemarková, Hájíček,…). Zájemci je najdou je na https://www.databazeknih.cz/eknihy-zdarma-ke-stazeni.