Nekonečný příběh. Tak by se dal charakterizovat spor mezi Městem Nymburk a zinkovnou AZOS CZ na nymburském Zálabí.

Město podalo na firmu žalobu o ukončení provozu. Kvůli nesnesitelnému zápachu, který lidé v lokalitě kolem zinkovny přisuzují zinkovně a také kvůli tomu, že firma údajně provozuje zinkovnu v budově, která k těmto účelům není zkolaudovaná.

Firma AZOS sídlí na nymburském Zálabí.
Soud s AZOSem: Viděli jsme otvor u spalovací jednotky, vypověděl radní

Spor pokračoval ve čtvrtek u okresního soudu. S novým důkazním materiálem, který obsahoval znalecký posudek nemovitostí a evidenci pozemků, přišel právní zástupce města Bohuslav Sedlatý. „Z nahlížení do katastru vyplývá, že lakovna, ve které podniká AZOS, patří firmě Niehoff," vysvětlil nové důkazy právník.

Soudkyně Hana Zdeňková vyslechla další tři svědky, mezi nimi i Tomáše Vlacha, který v podniku pracoval na začátku spuštění provozu. „Pracoval jsem v podniku tři až čtyři měsíce a měl jsem zdravotní problémy. Jednou večer mi bylo zle, zvracel jsem, tak jsem si vzal den dovolené. Po návratu do práce se mi obtíže vrátily, takže mne lékaři poslali do nemocnice," vypověděl u soudu bývalý zaměstnanec. Naopak strojař František Binder, který pro firmu dodával a montoval různé komponenty, tvrdí, že je v AZOSu vše v pořádku.

Soudkyně Zdeňková kvůli seznámení se s novými důkazy odročila soud na 27. dubna. Jednání začne ve 14 hodin.

Ilustrační foto
Ztracení lidé: čtyřletého chlapce hledají už 16 let