Zlaté dostali od vedení města spisovatel Jan Řehounek 
a sportovec (silový trojbojař) Karel Ruso. Bronzové si odnesli rychlostní kanoista Martin Fuksa, psycholožka Zora Urbánková a nakladatel Ivan Ulrych.

„Znovu se tu scházíme při předávání městských ocenění – Nymburských lvů. Už jsme jich mnoho rozdali, ale zase s nimi nechceme plýtvat," zahájil slavnostní řečí starosta Miloš Petera.

Dva ocenění už mají doma stříbrné Lvy. Jsou to Jan Řehounek a Karel Ruso. Obou jsme se zeptali na jejich pocity po převzetí nejvyšších městských vyznamenání.

„Samozřejmě, že mě to potěšilo. Na převzetí Lva jsem si odskočil z Lázní Bělohrad, kde se právě léčím. Myslím, že jsem ocenění dostal za své knížky a hlavně za tu poslední, která se jmenuje Nymburk královské město v červených hradbách," řekl Nymburskému deníku Jan Řehounek.

Ten je věrným nymburským patriotem. „Ta kniha je mé zásadní dílo, je to šest let intenzivní práce a deset let příprav. Když se člověk věnuje tvorbě a Nymburku větší část svého života, a někdo si na něj vzpomene, je to příjemné," vyznal se spisovatel.

Ten v současnosti dopisuje historický román o Elišce Přemyslovně.

Silový trojbojař Karel Ruso se usmíval a ptal se sám sebe, zda si takové ocenění vůbec zaslouží.

Světový rekordman, má několik zlatých z mistrovství světa i Evropy, o domácích triumfech ani nemluvě, reprezentant, člen týmu Sokol Nymburk.
Skromný živnostník, který začínal jako vzpěrač v Rudé Hvězdě Praha, se silovému trojboji věnuje od roku 1993. „Já musím poděkovat městu, které mě podporuje, 
a samozřejmě manželce, bez ní bych to nezvládl," vzdal hold Ruso, který ve středu míří do Portorika na MS.

Už ve dvaceti letech mu prý kamarádi začali říkat Pocitář. „Vždycky jsem trénoval podle momentálního rozpoložení," dodal sympatický trojbojař.