Na Nymbursku to platí pro pumpu u Kolají společnosti Ono. Tam stojí litr Naturalu 95 pouze 29,90. V pátek dopoledne stály u pumpy fronty podobné těm z devadesátých let před skokovým zdražováním. „Je to skvělé. Už jsem nevěřila, že se něčeho podobného dočkám. Jedeme z Chlumce nad Cidlinou za babičkou do Poděbrad, tak tady pochopitelně natankujeme," svěřila se jedna z řidiček.

Podle obsluhy pumpy tak reaguje většina řidičů. „Jedním slovem, řidiči jsou šťastní," potvrdila obsluha.

Stejnou cenu nabízí jen 
o pár kilometrů dál u stejné silnice čerpačka u Odřepes. Navíc podle odborníků mají ceny benzinu i nafty nadále klesat.
Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak uvedl, že hlavním důvodem stále klesajících cen je obrovský přebytek ropy na trhu, který by se navíc mohl ještě zvýšit. Díky levné ropě klesají také ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Tomčiak uvedl, že průměrná cena benzinu se během minulého týdne snížila o 11 procent, cena nafty pak propadla o sedm procent. „Tento vývoj je pro české spotřebitele velmi příznivý. Očekáváme další zlevnění o více než půl koruny," dodal.

„Na druhou stranu na dálnicích drží některé benzínky ceny stále u hranice 40 korun za litr," řekl ČTK generální ředitel společnosti CCS Jan Polívka. Uvedl, že rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší čerpací stanicí v Česku tak činí až deset korun za litr. „Podotýkám, že kvalita pohonných hmot od různých prodejců se v Česku příliš neliší, neboť většina paliva pochází ze dvou tuzemských rafinerií," dodal Polívka.

Propad cen pohonných hmot v Česku trvá již zhruba dva měsíce, během kterých benzin zlevnil o více než 2,5 koruny na litr a nafta zhruba 
o dvě koruny na nynější hodnoty kolem 34 korun. Od začátku roku až do října se přitom ceny vesměs stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici.

(s využitím materiálu ČTK)