„Malebná ves na severu okresu, kolem dokola obklopená nádhernými 
a hlubokými lesy, rozprostřela své domky na úbočí návrší, odkud je úchvatný rozhled do Polabí," píše Bohumil Tuzar v Truhlici pověstí a starých příběhů středního Polabí.

Prostě idyla, tam se musí žít, řeknete si. Je to pravda, ale jen napůl. Své o tom ví starosta Zdeněk Havlík 
a jeho tým, který podědil obec sice bez dluhů, ale 
s minimem základního vybavení. Největší problém je voda a kanalizace.

„Snahy připravit projekty tu v předešlých letech byly, ale usnulo to. Všechna povolení propadla, takže jsme při nástupu v roce 2014 začínali téměř od nuly," přibližuje náročné začátky
u obecního kormidla starosta Havlík.

Obyvatelé včetně chalupářů jsou odkázáni na studny. Také musejí vyvážet jímky, bohužel jsou i tací, kteří vypouštějí kaly mimo. „Voda ve studních je nekvalitní, obsahuje dusičnany, bakterie e.coli… Přes léto je půlka vesnice úplně bez vody, studny vysychají. Chceme to řešit, ale nikdo se 
s námi moc nebaví," říká starosta drsnou pravdu, ale věří, že se bude situace postupně zlepšovat.

Přesto je současné zastupitelstvo odhodlané vodu 
a kanalizaci do obce přivést. Bez dotací to však nepůjde. Jak známo, získat je není jednoduché, proto se vedení obce obrnilo trpělivostí, připravuje podklady pro podání žádostí a je odhodláno bojovat.

bychom však vzbudili dojem, že v Seleticích vládne středověk! Obec má hned dvě hospody, obchod, opravenou budovu obecního úřadu. Současnému zastupitelstvu se podařilo za rok a půl získat dotaci na bioodpady a svozové auto (mimochodem sváží sám starosta s kolegou), také na opravu hřbitovních zdí. Obec se zapojila do digitalizačního povodňového plánu Nymburka a získala dotaci na rozhlas.

obce dává do pořádku archivaci a další resty. Také upravilo celou náves včetně pomníku padlým. Lidem se sice možná někdy zdá, že se věci mění k lepšímu pomalu, ale jak říká starosta Havlík, není možné vyřešit všechno najednou.

Výhodou jsou obecní finanční úspory z minulých let, díky nimž teď může vedení obce dofinancovávat dotační akce. Jedním z aktuálních investičních záměrů je například revitalizace místního rybníka, známého spíš jako koupaliště. Na její povinné dotační spolufinancování má vedení obce prostředky. Takové štěstí však nemají všechny obce, které jsou nuceny brát si dlouhodobě zatěžující úvěry.

Členství v místní akční skupině (MAS) nemá podle starosty Havlíka pro malou obec jako Seletice valný význam, byť by byla zakládajícím členem. Nemá školu ani školku, na které se zrovna teď rozdělují peníze.

Jinak je život v Seleticích idylický. Báječný klid, lesy, voňavý vzduch. Místní se sdružují v tělovýchovné jednotě nebo v SDH a pořádají spoustu společenských a sportovních akcí pro děti 
i dospělé. Pohodu narušují čas od času jen stíhačky 
z nedaleké Čáslavi, které si vybraly koridor nad obcí pro své tréninkové lety. „Představte si, že je krásné počasí, lidé dají miminka v kočárcích ven a tu vám začnou těsně nad hlavami létat stíhačky. To je neskutečný rachot. Už jsem si stěžoval, ale zatím marně, létat se prý musí," říká starosta.

Přes všechny trable malé obce však říkáme o Seleticích spolu se starostou: Ale je tady krásně!