Tradiční místa prodeje kaprů v Nymburce na Boleslavské a Palackého třídě jsou plná kádí i letos. Stejně jako před Albertem nebo Polabanem budou vánoční ryby nabízet do čtvrtka.

Rybník Jakub se vyloví jednou za dva roky a letos z něj kapříci doputovali až na Boleslavskou třídu. „Převažují spíše šupináči, výlov je vždy po dvou letech, takže jsou kapři letos spíš větší,“ říká prodejce, který nabízí kilo za 75 korun. Na místě rybu také zabijí za 10 korun a vykuchají za 35 korun.
Když jsou zrovna po ruce, prodají vám také vnitřnosti na polévku.

„Já mám nejradši mlíčí usmažené v trojobalu,“ prozradila tip na pochoutku paní s vnučkou, která si prohlížela kapry v kádi. Ti si po výlovu pobyli asi měsíc na sádkách, než vyjeli s prodejci do ulic. Na Boleslavské mají výběr ještě ze sumce, amura nebo štiky.

Chlumeckého kapra za 73 korun za kilo zájemcům podle doslovné nabídky zbaví života za 10 korun, vykuchají za 20 korun, zbaví šupin také za dvacet. Ploutve řežou za 15 korun a hlavu za pět. Nabízejí ještě výběrového kapra, který je těžší na váhu a kilo stojí 79 korun.

Také tady chlapci ochotně prodají vnitřnosti, pokud zrovna zbydou, stejně jako hlavy. „Nejdřív kapra omráčím paličkou, potom se musí naříznout pod žábrou a nechá se vykrvácet,“ popsal postup „zbavení kapra života“, jak mají u Alberta decentně pojmenovanou službu, prodejce. Kopidlnský kapr čeká v kádích na Palackého třídě, kilo za 74 korun, stejně jako loni.

„Lidé si chodí hlavně pro kapry, ale podle zájmu si mohou objednat různé ryby, třeba teď tady máme k odběru pstruhy,“ vysvětlil systém nabídky prodejce. Kapři od pana hraběte Černína si plavou v kádích u Polabanu, kilo za 74 korun. Pochází ale od Dymokur. Také tam se vyrojilo více šupináčů, ale podle prodejců je tomu tak každý rok.

V Poděbradech u zlatnictví poblíž Jiřího náměstí prodávají chlapi ryby ze sádek z Dymokur a Nouzova. „Máme kapry, ale i štiky, amury a sumce. Jsme tady od neděle a prodávat budeme možná ještě dopoledne na Štědrý den,“ věděl Jaroslav Sobota z Městce Králové.